Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Obilježavanje Dana nestalih Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Srna

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo danas će, povodom 22. aprila – Dana nestalih Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije, organizovati parastos U Crkvi Svetog Đorđa i polaganje vijenaca i cvijeća ispred Spomen-kosturnice u Miljevićima.

Nakon parastosa biće položeni vijenci i cvijeće ispred Spomen-kosturnice u Miljevićima.

Zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo Goran Timotija rekao je Srni da su pozvani članovi porodica nestalih, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnici gradskih opština, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić, predstavnici Instituta za nestala lica BiH i drugi zvaničnici.

“Na ovom području i nakon 30 godina mi još tragamo za 260 nestalih lica, a ni do danas nema pravde za nasilno ubijene i zatvarane Srbe u Sarajevu”, ističe on.

Prema njegovim riječima, porodice umiru, i sve je manje svjedoka o počinjenom gnusnom zločinu od “multietničkog Sarajeva”.

“Ni nakon toliko vremena zvanične vlasti federalnog Sarajeva ne daju porodicama, ni našim organizacijama da postave spomen-obilježje nestalim sarajevskim Srbima, jer istina da Srba u Sarajevu skoro više i nema ne odgovara političkom Sarajevu, a takozvana međunarodna zajednica je davno okrenula glavu od istine o stradanju sarajevskih Srba”, upozorava Timotija.

Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Istočno Sarajevo, naglašava on, neće, niti smije da odustane od stalnog podsjećanja javnosti na sve šta se dešavalo u Sarajevu sa Srbima od 1992. do 1995. godine.

“U četvrtak, 21. aprila, u Sudu BiH biće izrečena presuda za predmet “Veliki park”, pa se nadamo da će ovaj sud konačno bar jednu presudu donijeti u korist sarajevskih Srba ili će, nažalost, nastaviti praksu negiranja istine o ubijenim Srbima u Sarajevu”, rekao je Timotija Srni.

Filter 2019