Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Močević oduševio Moskovljane

Izvor: Srna

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Borko Močević predstavio je u Moskvi svoje slike iz likovnog opusa “Autoportret”.

Izložba je otvorena u ponedjeljak veče u galeriji Biblioteke inostrane literature “Inostranka” u Moskvi.

“Reakcije posjetilaca izložbe bile su veoma specifične. Uočio sam da poimanje naše i njihove kulture stoje na različitim pozicijama, pa su njima moje slike bile, ne samo nepoznate, nego i veoma interesantne, te su pobudile različite, ali pozitivne komentare”, rekao je Močević Srni u telefonskom razgovoru.

On je izrazio zadovoljstvo jer je dobio mnogo čestitki za svoj rad, ali i veliki broj pitanja o njegovom pogledu na svijet u kome živimo i o izazovima sa kojima se umjetnici susreću i koje predstavljaju putem svojih djela.

Prema njegovim riječima, ruski ljubitelji likovne umjetnosti su mu odali priznanje na “dubini, emocijama i psihološkim porukama” koje nose njegova djela.

“Generalno, sve moje slike asociraju na patnje i bol kroz koje je prošao i prolazi kompletan slovenski narod, što je ovdje, očigledno, jasno prepoznato”, naveo je Močević.

Izložbi su prisustvovali ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija sa osobljem Ambasade, rukovodilac Centra slovenskih kultura Elena Marčenko, direktor “Inostranke” Pavel Kuzmin, kao i drugi zvaničnici.

Močević i pisac Željko Pržulj borave u višednevnoj posjeti Moskvi povodom obilježavanja 30 godina Republike Srpske i 25 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između BiH i Rusije, na izložbi i “Danima BiH” u Moskvi.

Filter 2019