Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Mitropolit Hrizostom: Hristovo vaskrsenje obavezuje na ljubav prema Bogu i bližnjima

Izvor: Srna

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom čestitao je pravoslavnim vjernicima praznik Vaskrsenja Gospoda Isusa Hrista, ističući da Vaskrs obavezuje na ljubav prema Bogu i bližnjima.

Podsjećajući da je Vaskrs najveći praznik pravoslavne vjere i crkve, te da se naziva i praznikom nad praznicima, mitropolit Hrizostom je naglasio da su osnovne poruke ovog praznika pobjeda života nad smrću, svjetlosti nad tamom, istine nad laži i dobra nad zlom.

“Zato ne gubimo nadu u pomenute istine, ali ni u onoga koji vaskrse, smrt satra i život darova – Isusa Hrista”, poručio je mitropolit dabrobosanski.

Prema riječima vladike Hrizostoma, u vremenu opterećenosti i napetosti zbog sveukupne situacije u BiH i cijelom svijetu potrebno je na trenutak odbaciti od sebe sve trenutne brige i probleme, te gledati u ono što je vječno i neprolazno.

“I pored svih problema sa kojima se suočavamo, braćo i sestre, naše je da živimo i da se neprestano borimo sa svim izazovima. Nema niko pravo da diže bijelu zastavicu u znak predaje i odustajanja od duhovne borbe”, istakao je mitropolit Hrizostom u Vaskršnjoj poruci.

Vladika je rekao da treba odvojiti dio vremena i čuti poruke najvećeg hrišćanskog praznika – da Hristos vaskrse iz mrtvih, da smrću smrt satra i da onima koji bjehu u grobovima život darova.

“Ove poruke nisu obične fraze, već poruke suštine našeg praznika Vaskrsa”, istakao je mitropolit dabrobosanski i dodao da je Isus Hristos, isti onaj koji je bio ponižen pred Pontijem Pilatom, kojeg su premlatili rimski vojnici i koji bi razapet na krstu na Golgoti, vaskrsnuvši iz mrtvih razrušio okove smrti.

Mitropolit Hrizostom poručio je da je suština praznika nad praznicima sam Isus Hristos, koji je postavio sebe vaskrsloga kao nepokolebljivi temelj svega novog što nastade i što jeste pod svodom nebeskim.

Mitropolit dabrobosanski rekao je da su svi problemi i sve nevolje ovog svijeta plod ljudskih egoizama – ličnih i nacionalnih, te permanentnih neprijateljstava, prije svega prema Bogu, a zatim prema čovjeku, odnosno prema ljudima i zajednicama drugih i drugačijih, te čovječanstvu uopšte.

U tom smislu vladika je pomenuo i pandemiju virusa korona, navodeći da virus nije nikakva slučajnost niti greška prirode koju Bog dade, već djelo zlih ljudi i globalista koji uništavaju i kvare sve što je Božije i što je Bog dao čovjeku da upravlja time.

“Znajući to, opet ponavljamo i pozivamo, pomirimo se i izmirimo sa Bogom i vaskrslim Isusom Hristom! Budimo sinovi i kćeri vaskrsenja, istine i pravde i života vječnoga. Slavimo Hrista vaskrsloga i kličimo Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!”, poručio je mitropolit Hrizostom.

Filter 2019