Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Klimatske promjene najveći izazov u plasteničkoj proizvodnji

Izvor: Srna

Klimatske promjene trenutno su najveći izazov u plasteničkoj proizvodnji, koja se u Republici Srpskoj povećava iz godine u godinu, rekao je Živko Šašić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

Šašić kaže da od klimatskih promjena zavisi proizvodnja u plastenicima, a da su izbor odgovarajućeg hibrida i tehnologije od velikog značaja za prinos i produktivnost.

On je ističe da je plastenička proizvodnja sama po sebi visokoprofitabilna i da je za njeno unapređenje važno znanje, vještine, te odgovarajući hibridi i sistemi uzgoja.

„Uzgajati jednu biljku na par različitih načina doprinosi povećanju samog kapaciteta biljke i njenog prinosa čak do 50 odsto“, rekao je Šašić novinarima na Palama, gdje je održano predavanje o izazovima u plasteničkoj proizvodnji.

Šašić savjetuje proizvođače da, bez obzira koju povrtarsku kulturu uzgajaju u plasteniku, svake godine uvode po jedan novi hibrid, eventualno sortu, jer na taj način može da vide koji im hibrid daje najveći prinos i prihod.

On je rekao da su vodeće kulture u plasteniku paprika, paradajz i krastavac i da je za ove kulture najbolji uslov špalirski uzgodni oblik.

Šašić ističe da se iz godine u godinu na području Republike Srpske povećava broj plasteničke proizvodnje jer su to uglavnom zatvoreni prostori gdje se koliko toliko mogu kontrolisati vremenski uslovi.

Direktor Agrarnog fonda grada Istočno Sarajevo i organizator predavanja Ivana Novaković navodi da je plastenička proizvodnja na teritoriji grada zadnjih godina doživjela veliku ekspanziju, zahvaljujući projektu Ministarstva poljoprivede Republike Srpske.

Ona dodaje je dosta ljudi počelo da se ozbiljno bavi plasteničkom proizvodnjom na području grada i da su iz tog razloga organizovali predavanje kako bi proizvođači mogli da čuju koji su to izazovi i rješenja za njihove probleme.

Nakon Pala, predavanje je održano i u zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Filter 2019