Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Zaštititi kulture osjetljive na pojavu mraza

Izvor: Srna

U Republici Srpskoj se početkom ove sedmice očekuje pojava mraza, koja može prouzrokovati oštećenja na voćarskim kulturama, zbog čega agrometeorolozi savjetuju da je potrebno adekvatno zaštititi voće, ali i druge poljoprivredne kulture koje su osjetljive na pojavu mraza.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom većeg dijela sedmice preovladavaće sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu oblačnost, a petak i dane vikenda obilježiće umjereno do potpuno oblačno vrijeme sa povremenom kišom ili lokalnim pljuskovima praćenim grmljavinom, uglavnom tokom nedjelje.

Minimalna temperatura u nižim predjelima biće od minus tri do 10, na jugu do 14, u višim predjelima od minus šest do pet stepeni, a maksimalna od 15 do 24, u višim predjelima od pet do 18 stepeni Celzijusovih.

U sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda navedeno je da se sa porastom temperature vazduha sjetveni sloj zemljišta zagrijava i dostiže optimalne vrijednosti, što će omogućiti kvalitetnu sjetvu.

– Tokom prošle sedmice padavine su registrovane u svim proizvodnim područjima, a najviše kiše bilo je u Hercegovini i na istoku. Dospjele padavine bile su od velike koristi, kako bi ozimi usjevi usvojili data hranjiva i krenuli u intenzivniji porast – navedeno je u biltenu.

Agrometeorolozi su napomenuli da će vlažno i toplo zemljište omogućiti lakšu pripremu i sjetvu glavnih proljećnih ratarskih kultura čiji optimalni rokovi počinju sa prvom polovinom aprila.

U pogledu biljnih bolesti, u usjevima pšenice registrovano je prisustvo simptoma pepelnice žita i sive pjegavosti lista, u usjevima ozimog ječma prisustvo simptoma mrežaste pjegavosti lista ječma.

– Što se tiče pojave biljnih štetočina, na pojedinim parcelama pod usjevima ozime pšenice i ječma registrovana je pojava odraslih jedinki i jaja žitne pijavice. U zasadima šljive registrovani su prvi ulovi žute i crne šljivine ose, a kod koštičavih voćnih vrsta primijećena su prva imaga rutave bube – navedeno je u biltenu.

Filter 2019