Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Додик поднио кривичну пријаву против Турковићеве и Алкалаја

Извор: Срна

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поднио је кривичну пријаву против министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, сазнаје Срна.

Додик је кривичну пријаву поднио због постојања основа сумње да су Турковићева и Алкалај злоупотријебили службени положај и овлаштења у намјери да другом нанесу штету и теже повреде права другог тако што су поступали противно Уставу који предвиђа да је Предсједништво БиХ надлежно за вођење спољне политике.

Према сазнањима Срне, у кривичној пријави је наведено да је Турковићева јуче самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Предсједништва БиХ дала налог Алкалају да на сједници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Руске Федерације из Савјета за људска права УН.

Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је штета и другом, у овом случају Републици Српској јер је усљед незаконитог дјеловања Турковићеве и Алкалаја Република Српска спријечена да у конкретном случају учествује путем свог представника који се бира са територије Српске у расправљању и одлучивању о овом важном и конкретном питању спољне политике.

Оваквим поступком су нанијели штету и тиме повриједили права чланова Предсједништва БиХ, као и право српског члана Предсједништва да остварује своја права из надлежности како је то припсано чланом В 3 а Устава БиХ чиме су починили кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења из Члана 220 Кривичног закона БиХ.

Filter 2019