Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Gotovo 300 osnovaca iz Istočne Ilidže na „Malom Zejtinliku“

Izvor: Srna

U okviru obilježavanja „Dana odbrane Ilidže“ Vojničko spomen-groblje na Sokocu i manastir na Ravnoj Romaniji posjetilo je oko 300 učenika osmih i devetih razreda tri osnovne škole sa područja Istočne Ilidže.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je danas novinarima na „Malom Zejtinliku“ da je ove godine prvi put organizovana posjeta ovom simbolu golgote i stradanja Sarajevskih Srba, u organizaciji lokalne uprave i Boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

S

On je podsjetio da su slične posjete učenika sa područja Istočne Ilidže organizovane i ranije, ali da nisu bile ovako brojne.

Božović je naglasio da su na „Malom Zejtinliku“ sahranjeni poginuli srpski borci koji su zajedno sa živim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Sarajevsko-romanijskog korpusa značajno doprinijeli stvaranju Srpskog Sarajeva i Republike Srpske i svega onoga što srpski narod danas ima.

On je naglasio da je osnovna poruka koju danas sa ovog svetog mjesta treba poslati – poruka mira, praštanja, ali i edukacije mladih naraštaja, koji kroz nastavne programe treba da uče šta se sve dešavalo u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu kako se u budućnosti nikada ne bi ponovilo ono što je bilo u minulom ratu.

On je rekao da treba da gradimo našu Republiku Srpsku koja je skupo plaćena životima mnogih boraca širom Srpske, da je čuvamo kao zjenicu oka svoga, njegujemo i da svako od nas doprinese njenom jačanju.

Božović je naveo da će predstavnici političkog i društvenog života ove zajednice potruditi da, osim posjete „Malom Zejtinliku“, osnovci posjete i druga mjesta stradanja srpskog naroda, kao što su Prebilovci, Stari Brod Na Drini,Donja Gradina, Kravica i slična mjesta u Republici Srpskoj.

Predsjednik Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac, je istakao da je jedan od učesnika u egzodusu sarajevskih Srba koji su prenosili svoje poginule saborce na Sokolac sa prostora koji su po Dejtonu pripali Federaciji BiH, te napustili svoja imanja i ognjišta da bi opstala Republika Srpska.

Prema njegovim riječima, ovo je manifestacija Dana odbrane Ilidže 22. april i 14. maj, kada je bio drugi napad na Ilidžu i ove godine se obilježava 29. aprila zbog velikih vjerskih praznika.

On je naglasio da ovakve posjete mladih za Srpsku svetim mjestima Boračka organizacija Ilidže organizuje već 15 godina, što može poslužiti za primjer i ostalima u Srpskoj kako učiti mlade naraštaje da ne zaborave da su njihovi najbliži davali svoje živote, dijelove tijela i dobar dio zdravlja za odbranu Republike Srpske.

„Sa ovog mjesta pozivam na slogu, na jedinstvo i sabornost sve ljude i građane u Srpskoj i poručujem da čuvamo Republiku Srpsku“, naglasio je Šehovac.

Učenica Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Kasindola Ana Lubura rekla je novinarima da je prvi put na „Malom Zejtinliku“ i da smatra dolazak na ovo mjesto idealnom prilikom da se učenici osnovnih škola upoznaju sa svojom istorijom i odaju počast poginulim borcima koji su svoje živote dali za mir i slobodu koje mladi danas imaju.

Nastavnik u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži Slavica Govedarica istakla je da svake godine iz tri osnovne škole učenici dolaze na ovo Vojničko spomen-groblje na istorijski čas, te izrazila zadovoljstvo što je danas prisutan veliki broj učenika.

Na „Malom Zejtinliku“ su, nakon služenja pomena poginulim borcima i borcima umrlim nakon završetka rata do danas, predstavnici opštine Istočna Ilidža i Boračke organizacije položili vijenac, a svi učenici na Centralni krst su položili crvene ruže.

Predstavnici opštine Istočna Ilidža su potom posjetili manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji i prisustvovali istorijskom času, organizovanom ovim povodom.

Filter 2019