Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Oprezno prilikom paljenja vatre i uređenja imanja

Izvor: FILTER

Policijska uprava Istočno Sarajevo apeluje  na građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala prilikom uređenja svojih imanja čine na odgovoran način i na površinama koje mogu kontrolisati, kako bi spriječili nekontrolisano širenje vatre koja bi mogla ugroziti imovinu ali i ljudski život.

Posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada usljed čega može doći do šumskog požara ili prožara na otvorenom prostoru koji mogu prouzrokovati  veliku materijalnu štetu.

Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 100 do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica, koje pali korov ili drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i za lice koje ne preduzme sve neophodne mjere i radnje na sprečavanju širenja vatre.

Tokom mjeseca marta evidetirana su tri požara koja su izazvana usljed paljenja trave i niskog rastinja i to dva na području Pala i jedan u Trnovu, u kojima nije bilo povrijeđenih lica ali je nastupila materijala šteta.

Policijska uprava Istočno Sarajevo će preduzeti sve zakonske mjere protiv svih lica za koja se utvrdi da su izazvala požar  i time ugrozila živote i zdravlje ljudi ili pričinila materijalnu štetu.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je da građani odmah obavijeste nadležnu Vatrogasnu jedinicu na broj 123 ili najbližu Policijsku stanicu na broj 122.

Filter 2019