Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Nikada se ne ne smije zaboraviti žrtva boraca i sarajevskih Srba

Izvor: Srna, foto: Foto Vaske

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da se nikada ne smije zaboraviti žrtva koju su dali borci Republike Srpske u njenom stvaranju, kao ni žrtva sarajevskih Srba koji su u egzodusu napustili Sarajevo prije 26 godina.

Ćosić je na Sokocu u obraćanju povodom obilježavanja 26 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba, izrazio nadu da će Republika Srpska kao društvo da cijeni žrtvu koju je podnio svaki Srbin iz Sarajeva.

“Na ovom najsvetijem mjestu Republike Srpske je naprikladnija tišina. Kada bi moralo da se priča, najbolje bi ako bi progovorile, pričale ove kosti ispod bijelih krstova. Oni bi najbolje rekle o ličnom stradanju, stradanju naroda i svemu onome što je prošlo 1.000 vojnika koji počivaju ovdje i 4.200 boraca Vojske Republike Srpske koji se nalaze na grobljima širom Sarajevsko-romanijske regije”, istakao je Ćosić na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu.

On je dodao da je svaki peti vojnik Vojske Republike Srpske stradao na ovom području.

“Ovo je bilo područje koje je najviše branjeno, jer je najžešće napadano. Da nije bilo Srpskog Sarajeva i boraca Vojske Republike Srpske na ovom ratištu, sigurno da ni Republika Srpska danas ne bi izgledala ovako”, istakao je Ćosić.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da su najveću cijenu i žrtvu za stvaranje Republike Srpske i za njenu ovjeru platili sarajevski Srbi koji su ostavili sve što su imali i došli u jednu neizvjesnost.

“Hvala Bogu i dobrim ljudima u svim lokalnim zajednicama gdje su primljeni i tamo gdje su došli donijeli su nešto i novo i kvalitetno. Potvrdili su Republiku Srpsku svojim ostankom u njoj”, istakao je Bjelica.

On je dodao da je Sokolac, kao lokalna zajednica dao sve od sebe od 1992. do 1995. godine , pa i 1996. godine i sve do danas.

“Naše je da ovo čuvamo, obilježavamo datum i pamtimo, da se nikada ne zaboravi, ali i ne ponovi ono što se desilo našem narodu u Sarajevu 1995. godine kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum i za zelenim stolom oduzeta teritorija, ognjišta, groblja našem narodu u pet, šest opština grada Sarajeva”, dodao je Bjelica.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije i predsjednik Odbora boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić izjavio je da je žrtva sarajevskih Srba pečat na stvaranje Republike Srpske.

On je apelovao na nadležne da povedu računa o sanaciji spomenika na “Malom Zejtinliku”.

Na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” na Sokocu i u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji danas je obilježeno 26 godina od egzodusa 120.000 sarajevskih Srba.

Pomenu su prisustvovali, osim predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, potpredsjednik parlamenta Srpske Sonja Karadžić-Jovičević, ministara rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, kao i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, te direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Milorad Kojić.

Među prisutnim su bili i brojni srpski predstavnici u institucijama BiH, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacije regionalnih i lokalnih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te načelnici opština Sarajevsko-romanijske regije.

Filter 2019