Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić EUFOR-u: Narod nosi traume iz rata i pojačano prisustvo vojnih snaga ne doprinosi mirnom snu

Izvor: FILTER

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je otvoreno pismo EUFOR-u. Kako navodi, cijeneći doprinos Evropske unije, odnosno EUFOR-a/Operacije Altea u procesu izgradnje bezbjednog i stabilnog okruženja nakon građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine, želim da u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi i njihovog prisustva u BiH uputi nekoliko dobronamjernih sugestija.

“Građani Republike Srpske, pa tako i grada Istočno Sarajevo posljednjih nekoliko dana su svjedoci sve većeg prisustva snaga EUFOR-a u našim lokalnim zajednicima, za koje nismo dobili adekvatno obrazloženje, a koje kod stanovništva izaziva osjećaj
uznemirenosti”, navodi Ćosić.

U otvorenom pismu dalje dodaje da narod u Republici Srpskoj, ali i cijeloj BiH, još nosi traume iz proteklog građanskog rata koji je unesrećio sve na ovim prostorima.

“Sigurno je da prisustvo bilo kakvih vojnih snaga na ulicama, trgovima, parkovima, dječijim igralištima i u blizini škola ne pomaže mirnom snu našeg stanovništva”, navodi gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On dodaje da razumije da je bezbjednost u Evropi narušena tragičnim sukobom u Ukrajini, kao i da su politički odnosi u BiH često zaoštreni, posebno u izbornim godinama, ali da ne razumije kako bi demonstracija sile na pomenuti način od stranih trupa u jednoj zemlji, koja bi trebala da bude suverena, mogla da relaksira situaciju.

“Riječ „rat“ na ovim prostorima ima specifičnu težinu zbog naše burne prošlosti i ona se upravo zbog toga u Republici Srpskoj i gradu Istočno Sarajevo danas ne izgovara. Nju izgovaraju neki drugi, konkretno bošnjačka politička elita, vjerovatno želeći na taj način da izazove reakciju međunarodne zajednice s ciljem ostvarivanja svojih nerealnih i po cijelu BiH pogubnih političkih ciljeva. Nemam namjeru, a ni mogućnost da utičem na djelovanje snaga EUFOR-a u BiH, ali imam potrebu i obavezu kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva da Vas zamolim da ne budete dio te propagande i veoma opasne političke igre bošnjačkog političkog vrha”, dodaje Ćosić.

On poziva vojnike međunarodnih snaga u BiH da kada god žele, u slobodno vrijeme, skinu uniforme i dođu u Istočno Sarajevo, budu gosti, popijete kafu i porazgovaraju sa građanima.

“Uvjerićete se da ljudima u našem gradu i Republici Srpskoj nije na umu bilo kakav rat već normalan život i razvoj u miru i slobodi i da nema potrebe da na našim školskim igralištima gledamo bilo čije vojnike umjesto razigrane i srećne djece”, poručio je Ćosić.

Filter 2019