Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Uskoro počinje izgradnja gondole Pale-Jahorina

Autor: FILTER/V.Č.,M.K.

Na Palama je održan sastanak ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Ćorića sa rukovodstvom opštine Pale o investicijama na Jahorini.

Sastanku su prisustvovali i  direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić, predsjednik Nadzornog odbora ovog centra Nedeljko Elek, kao i predsjednik OO Demosa Pale Dejan Kojić.

Dogovorena je izgradnja nekoliko važnih projekata, a sve nesuglasice treba ostaviti po strani, rečeno je nakon sastanka.  Najvažniji projekat koji je definisan je gondola od Pala do Jahorine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da će izgradnja gondole Pale-Jahorina biti kruna na sve što je Olimpijski centar uradio do sada.

“Ovaj sastanak smo prvenstveno iskoristili kao priliku da analiziramo određene aktivnosti koje je u narednom periodu važno voditi sa Olimpijskim centrom.Takođe, potpisali smo jedan memorandum koji će definisati određene odnose kada su u pitanju naredni infrastrukturni projekti. Zahvaljujući predhodnim sezonama sada treba biti osjetljiviji i vidjeti šta je to definitivno što treba da se uradi, pogotovo u afirmaciji ljetnjeg turizma koji je bitan za  našu opštinu u pogledu smještajnih kapaciteta. Uz zahvalnost Vladi Republike Srpske mi smo ponudili saradnju koja je do sada bila dobra, ali sada smo u situaciji da moramo napraviti korak više i uložiti maksimalan trud kako bi što prije realizovali bitne projekte. Što brže je potrebno da uredimo plansku dokumentaciju i uredimo imovinske odnose, kako bi se na najbolji način iskoristile građevinske sezone koje su na ovom području zaista kratke. Siguran sam da će gonodola imati pun efekat na Pale, da će se smještajni kapaciteti spustiti na područje opštine i da će Pale živjeti od Jahorine”, zaključio je Jugović.

Značaj gondole ogleda se i u tome što će dati veliku šansu širenju smještajnih kapaciteta na Palama.

„Danas smo sa opštinom definisali naredne korake. Naš prvi je da uradimo Studiju sa detaljima oko kapaciteta i trase. Saglasili smo se da je to opšti interes, da podržavamo realizaciju i da se uveže za skijaše i pješake, to je veoma važno. Projekat je ogroman, dužina je 7 km što znači da će se graditi 2-3 godine”, rekao je Ljevnaić.

Ministar saobraćaja i veza u Vladi RS Nedeljko Ćorić kaže da je zadovoljstvo danas biti resorni ministar na Palama i Jahorini, iako to nije bilo tako prije nekoliko mjeseci.

“Na opšte zadovoljstvo svih nas prisutnih kao i svih ljudi koji žive i gravitiraju na ovom području razgovarali smo o kapitalnom projektu  koji je izvjestan i koji će se desiti, a to je izgradnja gondole Pale – Jahorina. Naše studije pokazuju da Jahorina više nema kapacitet i ne može prihvatiti sve ljude koji su zainteresovani da borave ovdje. Sav taj višak gostiju će se preusmjeriti na Pale gdje će se izgraditi novi smještajni kapaciteti. Vjerujem da je svaka marka uložena u Jahorinu vraćena ovdje više puta i smatram da će se svaki novac koji bude uložen u investicije na Palama vratiti isto tako nekoliko puta. Drago mi je što smo danas svi saglasni oko projekata koji će se realizovati u narednom periodu. Kroz projekte na području ove regije Vlada Republike Srpske je uvijek pokazivala senzibilitet prema ovom području, i naš predsjednik Milorad Dodik oduvijek je znao značaj i važnost Romanije, Jahorine, Pala i Istočnog Sarajeva. Ovo sada nije uspjeh nijednog pojedinca već uspjeh svih nas i želimo da uživamo u njemu”, kazao je ministar Ćorić.

Svjesni višemjesečnog sukoba na relaciji Olimpijski centar sa jedne a opština i skupština opštine Pale sa druge strane, svi poručuju da je budućnost Jahorine najvažnija i da treba sarađivati.

“Ovo je možda i najvažniji sastanak do sada, jer smo se dogovorili da krenemo s kapitalnim projektom koji će dramatično da promjeni izgled cijele naše regije. Ključni dogovor je sam početak izgrdnje koji je planiran već u avgustu, gondola kreće od Famosa i završava se na Jahorini. Želim da se zahvalim Vladi RS i premijeru, a najviše našem resornom ministru koji je svu energiju uložio da sve nesuglasice koje smo međusobno imali stavi sa strane i sve nas usmjeri ka realizaciji glavnog i ključnog cilja ,a to je izgradnja gondole Pale-Jahorina. 
Hvala rukovodstvu opštine Pale i skupštinskoj većini na razumijevanju”, izjavio je Elek.

Između ostalog Elek je Jugovića javno nazivao bivšim načelnikom, održana je i tematska sjednica SO Pale o stanju na Jahorini, kada su svi odbornici zauzeli jedinstven stav o tome da se opštinska zemlja ne može poklanjati Olimpijskom centru. Potom je uslijedio niz medijskih obračuna a svaka strana imala je svoje argumente. Optužbe ali i uvrede bile su dio javne scene prethodnih godinu dana. Danas je, čini, se tome kraj, jasno su definisani važni projekti ali i obaveze opštine i OC, uz garancije ministra Ćorića da će svaka strana poštovati dogovoreno.

“Danas smo i mi iz Demosa pristvovali sastanku na kojem su dogovoreni dalji koraci i saradnja između opštine Pale i Olimpijskog centra na realizaciji svih investicionih projekata koji će se u budućnosti realizovati na Jahorini i ovde na Palama. Ne mogu da ne kažem da je prije ovog sastanka ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić inicirao i organizovao još dva sastanka, a na kojima su dogovreni neki detalji o daljoj saradnji. Ovim putem želim da mu se zahvalim i na tome što je on garant da će se ispoštovati ono što je dogovoreno na današnjem sastanku. U budućem periodu ubijeđen sam, ukoliko se svi budu pridržavali današnjeg dogovora, da će Opština Pale i OC “Jahorina” biti pravi partneri kakvi smo trebali biti i od početka i vjerujem da ćemo sve projekte realizovati u što skorijem periodu. Zahvaljujem se i rukovodstu Olimpijskog centra koje ulaže napore da obezbijedi sredstva preko Vlade Republike Srpske za izgradnju gondole Pale-Jahorina”, izjavio je  Kojić.

Iako Olimpijski centar širi svoje djelovanje preuzimanjem Igrišta i Andrićgrada, prioritet ostaje područje opštine Pale, gdje će se raditi najvažniji projekti, poruka je sa današnjeg sastanka.

Filter 2019