Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Univerzitet: Nedopustivo sprečavanje slobodomislećih intelektualaca da govore o istini

Izvor: Srna

Profesori i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu najoštrije osuđuju odluku o zabrani ulaska u BiH profesoru Milošu Koviću, i ističu da je nedopustivo sprečavanje slobodomislećih intelektualaca da govore o istini.

Ovim postupkom su, ističu profesori i studenti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pripadnici Obavještajno-bezbjedonosne agencije /OBA/ i Granične policije BiH, bez bilo kakvog obrazloženja, spriječili i ukinuli pravo na slobodu kretanja i izražavanja kao osnovnih ljudskih prava.

U saopštenju Univeriteta je istaknuto da profesor Ković uvaženi intelektualac i dugogodišnji gostujući profesor ovog Univerziteta, te da će odluka OBA-e uticati na kvalitet nastave jer će studenti biti oštećeni i uskraćeni za izuzetno kvalitetan nastavni proces kada su u pitanju predmeti na kojima je profesor Ković odgovorni nastavnik.

Profesori Univerziteta u Istočnom Sarajevu poručili su da kolegi Koviću pružaju bezrezervnu ljudsku i moralnu podršku, te očekuju od nadležnih institucija da ponište ovu neosnovanu odluku kako bi se nastavilo nesmetano odvijanje nastavnog procesa i rada.

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, na prelazu Vardište zabranila ulazak u BiH profesoru Koviću uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”.

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ Osman Mehmedagić tvrdi da je zabrana ulaska univerzitetskom profesoru Milošu Koviću “donesena u skladu sa zakonom”, ali i da je ovaj slučaj “jedan od hiljade”.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Filter 2019