Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Ukrajina neće u NATO, traže garancije bezbjednosti

Izvor: sputniknews.com

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak izjavio je da je Kijev spreman da razmotri pitanje odbijanja članstva u NATO ako zauzvrat dobije garancije bezbjednosti.

„Spremni smo za konstruktivne pregovore o ključnim pitanjima. Naravno da je glavno pitanje – bezbjednosti. Obustava borbenih dejstava. Što se tiče političkih pitanja, predsednik Vladimir Zelenski ne boji se da o svemu tome razgovara sa Rusijom“, rekao je on.

Kako je rekao, neophodno je da Ukrajina dobije precizne, pismene i pravno obavezujuće garancije u uslovima kada NATO otvoreno govori da ne želi Ukrajinu kao svoju članicu.

O detaljima je trenutno govoriti besmisleno. Sada je glavno fizički zaštititi Ukrajinu“, kazao je on.

Podoljak je takođe kazao i da Kijev neće prihvatiti bilo kakve ultimatume koje bude iznijela Rusija.

Ranije danas ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je, komentarišući mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa, izjavio da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija. On je takođe poručio da je Kijev izgubio interesovanje za pitanje ulaska Ukrajine u NATO.

„Mislim da možemo da razgovaramo o pitanjima koja se tiču privremeno okupiranih teritorija i nepriznatih republika, koje niko nije priznao osim Rusije, ovih pseudo-republika. Možemo pronaći kompromis o daljoj sudbini ovih teritorija“, rekao je ukrajinski lider u intervjuu za američku televiziju „ABC World News“.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da je izgubio interesovanje za ulazak u NATO.

„Što se tiče NATO-a, odavno sam se ohladio po tom pitanju nakon što smo shvatili da NATO nije spreman da prihvati Ukrajinu. Alijansa se plaši kontradiktornih stvari i konfrontacije sa Ruskom Federacijom“, rekao je Zelenski.

On je takođe naglasio da Ukrajina neće „na koljenima moliti“ NATO ni za šta.

Filter 2019