Thu. May 19, 2022
ћирилица /latinica

Toplane: Potpisan ugovor o rekonstrukciji kotlovnice

Izvor: Srna

Predstavnici “Toplane – Istočno Novo Sarajevo” i preduzeća “Radis” potpisali su ugovor za izradu Glavnog mašinskog, elektro i građevinskog projekta rekonstrukcije kotlovnice od 20 megavata, koji predviđa da će glavni energent biti prirodni gas.

Ugovor su danas potpisali vršilac dužnosti direktora “Toplane – Istočno Novo Sarajevo” Dejan Berjan i tehnički direktor preduzeća “Radis” Istočno Sarajevo Jovana Pržulj.

Berjan je rekao Srni da je jedino “Radis” zadovoljio tehničke uslove za izradu ovog projekta, a da je potpisivanju ugovora prethodila izrada Idejnog projekta i strategije razvoja “Toplane”, kao i izrada elaborata o stanju distributivne mreže vrelovoda.

“Rekonstrukcija je neophodna jer više nemamo snage za priključenje novih objekata, a naš grad se konstantno gradi i širi”, naveo je Berjan.

On je istakao da je projektnim zadatkom definisano da će doći do promjene energenta. Glavni energent će biti prirodni gas, a alternativa lož ulje, što će dovesti do promjene sadašnjeg energenta – mazuta, koji je ekološki neprihvatljiv za Istočno Sarajevo.

Izradom Glavnog mašinskog, elektro i građevinskog projekta rekonstrukcije kotlovnice od 20 megavata, biće poznat iznos procijenjene vrijednosti same rekonstrukcije.

“Po izradi projekta vidjećemo koliko sredstava je potrebno i napraviti plan finansiranja. Jedna od mogućnosti je kreditno zaduženje, druga podrška opštine Istočno Novo Sarajevo i Vlade Republike Srpske, jer Toplane nisu u mogućnosti da to same finansiraju”, naveo je Berjan.

Filter 2019