Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Srbija se na Generalnoj skupštini UN pridružila osudi napada na Ukrajinu; Ne spominju se sankcije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, u obraćanju javnosti povodom razvoja situacije u Ukrajini, da su tektonske promjene na svjetskoj političkoj sceni, a Srbija se nalazi u teškoj situaciji.

Vučić je rekao da mu nikada teže nije bilo i da se u najlošijem raspoloženju obraća u posljednjih deset godina.

– Kriza zbog rata u Ukajini pogađa dramatično Srbiju. Ono što nije lako objasniti je veza politike i ekonomije, uticaja politike na ekonomiju, pritisaka na koje smo izloženi i svega što nam predstoji – rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima od petka su se dogodile promjene, cijeli svijet je postao drugačiji za samo tri, četiri, pet dana i ništa više nije isto.

Sve ono što smo juče znali ne liči na ono kroz šta prolazimo danas, kaže predsjednik Srbije.

– Tektonske promene na svjetskoj političkoj sceni, Srbija se nalazi u teškoj situaciji. To nije pitanje ispravnosti našeg stava već nevjerovatnih okolosti koje su nas dovele u tešku situaciju – napomenuo je Vučić.

Istakao je da u prethodnih 48 sati nije obavještavao sa kim je bio u kontaktu.

– Ne postoji predstavnik ni jedne važne države, a da nismo razgovarali. Razgovarao sam sa Ursulom fon der Lajen, od predstavnika Njemačke SAD, Francuske, razmenjivao poruke od šefova Evropskog savjete – kaže Vučić.

Navodi da je Srbija suočena sa ogromnim pritiskom u kojem nije pitanje možete li kao pojedinac da nešto održite ili ne.

– Malo kog interesuje šta se zbivalo 1999. godine – rekao je predsjednik Srbije i zahvalio se predsjednici EK i Evropskog savjeta kao i američkim predstavnicima na korektnosti.

– Hvala što su me saslušali jer njihova javna mjenja nemaju strpljenja da čuju bilo kakav uravnoteženiji stav protiv Srbije – kaže on.

Rekao je da se Srbija na sjednici Generalne skupštine pridružila osudi napada na Ukrajinu.

– U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali s naše strane je važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice – kaže Vučić.

Ovo je tek početak, pritisci će biti ogromni, napominje Vučić, prenosi RTS.

Filter 2019