Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Saopštenje Boračke organizacije Pale

Izvor: FILTER

U srijedu 09. marta biće održana Posebna sjednica Skupštine RS na kojoj će biti razmatrano stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite. Tim povodom Boračka organizacija Pale upućuje saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

“Boračka organizacija opštine Pale, u saglasnosti sa predstavnicima Opštinskog odbora Udruženje građana “Veterani Odbrambeno-otadžbinskog rata”, Organizacije starješina VRS, Udruženja Beli vukovi i Udruženja veterana vojne policije SRK, pozdravlja održavanje posebne sjednice. Ne mislimo da je dobro da se posebna sjednica održava po zahtjevu političkih partija, a ne po zahtjevu boraca. Za ovo možemo kriviti najviše nejedinstvo organizacija i udruženja boraca i pripadnika boračkih kategorija.

Predstavnici navedenih udruženja u Palama pozivaju sve organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata da se ujedinimo oko najvažnijeg cilja, poboljšavanje materijalnog statusa boraca i pripadnika boračkih kategorija. Za ovo ćemo se izboriti ako uvedemo red u našim organizacijama, i riješimo se višedecenijskih profesionalnih predsjednika koji se bore isključivo za vlastite interese.

Ovim putem pozivamo poslanike u Skupštini Republike Srpske da se ne prepucavaju preko boraca, već da se bave suštinskim pitanjima, kao što su:

– Povećanje iznosa sredstava za prava boraca i pripadnika boračkih kategorija koja su predviđena u Budžetu RS kroz izmjene Zakona o pravima boraca, RVI i PPB i uvođenje mjesečnog boračkog dodatka po mjesecu učešća u ratu;

– Davanje na raspolaganje spiskova demobilisanih boraca i pripadnika boračkih kategorija po svakoj od opština, sa obavezom revizije za svakog pojedinca;

– Uvođenje nadzora nad utroškom budžetskih sredstava na republičkom i opštinskom nivou u svim udruženjima i organizacijama od javnog značaja;

– Nadzor nad izbornim procesom u organizacijama i udruženjima od javnog značaja, u cilju zaustavljanja višedecenijskih manipulacija profesionalnih “boraca”.

Istovremeno predlažemo:

– Da Skupština Republike Srpske u svoj program rada

uvrsti tačku dnevnog reda koja se odnosi na stanje u boračkoj zaštiti barem jednom godišnje;

 -Da svi poslanici u Skupštini RS, svi ministri u Vladi RS, kao i svi poslanici, ministri i funkcioneri na državnom nivou, načelnici i gradonačelnici jedanput godišnje izdvoje iznos od 10% mjesečne plate za pomoć socijalno ugroženim borcima i pripadnicima boračkih kategorija. Time će praktično dokazati da cijene ključni doprinos boraca u stvaranju Republike Srpske.”

Filter 2019