Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Rusija ponovo dozvolila uvoz krušaka iz BiH

Izvor: Nezavisne

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije “Roselkoznadzor” otkazala je prethodno nametnuta ograničenja i od 5. marta 2022. godine nastavila uvoz proizvoda u Rusiju iz pet zemalja, ne uzimajući u obzir ograničenja proizvodnih preduzeća, objavile su agencije.

Prema Roselkoznadzoru, dozvoljeno je uvoz sjemena iz Moldavije i Srbije, jabuka iz Azerbejdžana, krušaka iz Bosne i Hercegovine, orašastih plodova iz Kine, kao i krompira iz Bangladeša.

Agencija je ovu odluku donijela na osnovu rezultata analize informacija o mjerama poduzetim za sprečavanje kršenja fitosanitarnih zahtjeva Ruske Federacije i država članica EAEU-a, koje su pružile Nacionalne organizacije za karantenu i zaštitu bilja gore navedenih zemalja.

“Što se tiče ukidanja navedene zabrane, upoznati smo sa istom. Ukidanju je doprinijelo i pismo ministra Pašalića Predstavništvu Republike Srpske u Ruskoj Federaciji i njihovim aktivnostima nakon toga prema fitosanitarnoj inspekciji Ruske Federacije. S obzirom da u Republici Srpskoj imamo značajnu proizvodnju kruške, ukidanje navedene zabrane je svakako značajno za naše proizvođače”, kazali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede RS za Akta.ba.

Podsjetimo, krajem 2020. godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije vratila je tri pošiljke krušaka u Republiku Srpsku, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u istim utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma Monilinia fructicola (Vinter) Hani.

Nakon što je sproveden detaljan pregled i analiza spornih pošiljki u prisustvu stručnjaka iz ove oblasti, kao i predstavnika svih uključenih institucija, te uzorkovanje za laboratorijsku analizu.

Na osnovu urađenih analiza, nije potvrđeno prisustvo uzročnika oboljenja. Nakon toga, izvoz je neometano nastavljen.

Filter 2019