Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Projektanti optužuju “Puteve Srpske” za namještanje poslova

Izvor: capital.ba

Projektantske kuće iz Republike Srpske optužuju „Puteve Republike Srpske“ da posao oko projektovanja i rehabilitacije više putnih pravaca planiraju povjeriti svojim inženjerima, čime krše zakone, a njih ostavljaju bez posla.

Oni u dopisu, koji su uputili predsjedniku i premijeru Republike Srpske, resornim ministarstvima, Narodnoj skupštini i nadležnoj Agenciji, navode kako su “Putevi” prilikom raspisivanja više tendera namjerno degradirali vrijednost poslova, procijenivši ih znatno jeftinijim nego što oni stvarno jesu.

To su zatim, tvrde oni, u “Putevima” iskoristili da ponište tendere, jer nijedna ponuda nije zadovoljavajuća.

 “Kroz dugogodišnje iskustvo na ovim poslovima, dobro vam je bila poznata njihova tržišna vrijednost. Stoga je potpuno neralno očekivati da dobijete povoljnije cijene od navedenih”, navodi se u dopisu projektantskih kuća.

Prema njihovoj ocjeni, ukoliko bi “Putevi” angažovali svoje zaposlene, to bi bilo u suprotnosti sa svim zakonima jer, kako tvrde, oni nemaju ovlašćenje niti licencu za te poslove, a usput bi bili i u sukobu interesa.

“Preduzeća koja su potpisnici dopisa i koja su zadnjih godina radili na ovim poslovima upošljavaju 500 inženjera i konsultanata koji direktno i egzistencionalno ovise o poslovima ovog tipa. Šteta koja se na ovaj način nanosi struci je i po pitanju opstanka preduzeća i odlaska inženjera u inostranstvo. “Putevi” bi sa javnim sredstvima trebali da budu generator kvalitetnih poslova za građevinsku struku i po pitanju konsultantskh usluga, a nikako da budu oni koji uništavaju preduzeća i degradiraju struku”, poručuju projektanti iz osam preduzeća.

To su firme “Urbis Centar”, “HKP Consulting”,  “Routing”, “Institut za građevinarstvo IG”, “Geoput”, “INK Constructor”, “CPK” iz Banjaluke te “Radis” iz Istočnog Sarajeva.


Oni insistiraju da se još jednom razmori cjelokupna situacija, uzmu u obzir tržišne cijene za usluge, te da se zatim raspišu nove javne nabavke.

Inače, prema pisanju portala “Žurnal” čak 15 tendera vrijednih 730.080 KM za izradu glavnih projekata rehabilitacije pravaca kroz RS je poništeno, jer su projektanti dostavili duplo ili čak trostruko skuplje ponude.

Direktor “Puteva” Davor Kostrešević nije odgovarao na pozive Kapitala, a do objave teksta nije im stigao odgovor na pitanja poslata na zvaničnu adresu preduzeća.

Ipak, ubrzo nakon objave ovog teksta stigao je odgovor iz “Puteva RS” u kojem navode da “nijedna javna nabavka izrade projekata koju pominjete nije pokrenuta i ne može biti dok se planska akta JP ”Putevi Republike Srpske” ne usvoje i odobre od strane Vlade Republike Srpske za 2022.godinu”.

“Javno preduzeće ”Putevi Republike Srpske” ne želi da komentariše poluinformacije koje su se na ovu temu pojavile u prethodnim danima, jer i sam dopis projektantskih preduzeća, o kojem govorite, počinje sa: ”Imajući u vidu da smo saznali da imate namjeru…” što navodi na zaključak da je riječ o paušalnim izjavama bez potpunih i pravih informacija. Ovom prilikom želimo naglasiti da svi zaposleni u JP ”Putevi Republike Srpske” imaju sve neophodne kvalifikacije za sve djelatnosti koje obavlja Javno preduzeće”, naveli su i napomenuli da radovi rehabilitacije ne podliježu izdavanju građevinske dozvole.

Filter 2019