Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Prijedlog za uvođenje diferencirane stope PDV-a dobio jednoglasnu podršku u Domu naroda

Izvor: Srna

Dom naroda Predstavničkog doma Parlmentarne skupštine BiH jednoglasno je usvojio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost u prvom čitanju, koji se uvodi diferencirana stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice, a 22 odsto na luksuznu robu.

Delegat Kluba sprskog naroda Dušanka Majkić u raspravi je ukazala da je u datim okolnostima predloženi zakonski akt najbolje moguće rješenje, te pozvala sve da tokom amandmanske faze budu aktivni da zakon bude što bolji.

– Hitna procedura podrzumijeva stavove Predstavničkog doma i apsolutno nepoštovanje Doma naroda. To nije uredu – rekla je Majkićeva ističući da se ubuduće mora voditi računa da postoji još jedan ravnopravan dom.

Delegat Lidija Bradara je navela da svaki zakon mora dati odgovor kakvi će biti ekonomski, socijalni i privredni efekat, ali da nije dobila nijedan odgovor.

Ona je naglasila da zaštita građana BiH mora biti u fokusu, te da parcijalno predlaganje mjera tome neće biti nikakav doprinos.

Bradara je istakla da se socijalna politika u BiH nalazi se u Republici Srpskoj, na nivou entiteta, a u FBiH je podijeljena između kantona i Federacije, te ukazala da je ključni problem da Uprava za indirektno oporezivanje nije u mogućnosti provesti diferenciranu stopu automatski, jer im treba određeno vrijeme da se mjera provede.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da istinska pomoć građanima BiH, koji su u nezavidnoj situaciji, ne mora značiti da će to biti učinjeno izmjenom ili diferenciranom stopom PDV-a, već se to može uraditi kroz odluke vlada entiteta, kantona, opština i Brčko distrikta.

– Ne može se desiti da nije usvojen fisklani okvir na nivou BiH, a entiteti usvojili ili su u fazi usvajanja budžeta. Sve to djeluje negativno na fiskalnu stabilnost BiH – rekla je Pendeš.

Delegat Mladen Bosić je tokom rasprave rekao da je od prošle sjednice došlo do pomaka i da mu se čini da će HDZ ovaj put preuzeti odgovornost ukoliko ovaj zakon ne prođe.

Bosić je naveo da ne postoji politička volja da se bilo šta uradi za građane, kao i da je iz medija pročitao da je UIO dala mišljenje, ali da on nije dobio zvanično, te upitao zašto delegati nisu dobili taj dokument?

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović rekao je da bi mu bilo draže da je Savjet ministara ranije izašao sa ovakvim ili sličnim prijedlogom.

Pomoćnik direktora UIO Muharem Mašinović ukazao je obraćajući se delegatima da će svaki zakon Uprava provoditi jer je izvršni organ ali postoji problem sa postojećim prijedlogom zakona zato što je veoma teško provodiv, a prijedlogom, kako je rekao, nije riješeno ni pitanje zaliha.

On je naveo da je problem kratak rok koji ne mogu ispoštovati niti Uprava niti poreznici, jer ne mogu prilagoditi softvere i evidencije na vrijeme.

Prijedlogom zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost se uvodi se diferencirana stopa PDV-a od pet odsto za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za bebe, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, a 22 odsto za luksusznu robu uključujući alkoholna pića, cigarete, automobile, parfeme, nakit, oružje.

Filter 2019