Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Predstavljamo “Željkinu magičnu kuhinju” (VIDEO)

Izvor: FILTER

Učenici Srednje škole „28.juni“ iz Istočnog Sarajeva pokrenuli su serijal emisija koje promovišu gastro i turističku ponudu određene regije ili zemlje. Prvu epizodu posvetili su Crnoj Gori, a pripremaju se za predstavljanje južne Srbije.

Učenike i profesore koji pripremaju serijal posjetila je ekipa ELTA TV.

Ljubav prema pripremi hrane i učenju o turističkim potencijalima iskoristili su za kreiranje serijala koji emituju na jutjubu. Prva emisija posvećena je Crnoj Gori.

„Bilo je fantastično učestvovati. Naučili smo nešto novo što nismo znali o crnogorskoj kuhinji. Posebno neka jela za koja nismo čuli kao npr. bumbar. To se pravi od kukuruznog brašna i iznutrica, filuje se u crijevce i siječe na šnite“, priča Vladan Benić.

„Iskreno, bilo mi je zadovoljstvo raditi sa profesorima i svojim kolegama. A planiiram da nastavim, možda otvorim restoran sa sestrom i nastavim stopama svoga oca“, dodaje Marija Lenard.

„Za ovaj projekat smo se spremali dosta dugo. Istraživali smo sa profesorima i bilo je jako zanimljivo. Nadam se da će tako biti i sljedeći put“, kaže Željana Glogovac.

Serijal “Željkina magična kuhinja” učenici su nazvali po svojoj profesorici Željki Vidić koja im predaje kuvarstvo i praktičnu nastavu. Mnogo joj to, kaže, znači jer pokazuje da je na pravom putu, te da im uspješno prenosi svoja znanja i vještine.

„Na početku su to bili učenici završnog razreda kulinarskih i ugostiteljskih tehničara, uključili smo i treće razrede. Oni osim prakse u školi obavljaju praksu i u ugostiteljskim objektima i jako dobro se snalaze. Pojedini rade i veikendom za dnevnice i stiču ogromnu praksu za budućnost“, rekla je prof. Željka Vidić.

Za kuvanje su zaduženi kulinarski tehničari a za pripremu dijela emisije koji predstavlja turističke potencijale regije ili zemlje turistički tehničari.

Branka Mladić, profesor ekonomske grupe predmeta i praktične nastave u SŠ „28.juni“ pojašnjava da su učenici imali zadatak da istraže geografsko područje, kulturno-istorijske znamenitosti i gastronomiju Ulcinja, Bara i Skadarskog jezera.

“Morali su da napišu, pripreme, snime i pronađu slajdove koji prate taj zadatak. Veoma sam srećna jer nije bilo nijednog učenika koji nije nešto pripremio. Kasnije smo to stavili u jednu cjelinu i onda su učenici koji se školuju za tehničare informacionih tehnologija to spojili u jednu priču“, navodi prof. Branka Mladić.

Kroz serijal emisija učenici koji pohađaju smjerove za kulinarskog, ugostiteljskog, turističkog i tehničara informacionih tehnologija mogu pokazati sve što su do sada naučili, ali i otkriti neke nove vještine. Upravo to je i zamisao projekta u čije trajanje vjeruje i uprava škole.

„Zaista su pozitivni utisci svih koji su pogledali tu prvu emsiju. Nadam se, bivaćemo sve bolji i bolji. Pozivaćemo vas jednom mjesečno jer smo tako planirali snimati emsije a sljedeća je o Vranju“, rekao je Boris Brajović, direktor SŠ „28.juni“.

Kulinarski i ugostiteljski tehničari odnedavno rade u renoviranom prostoru, potpuno opremljenom kabinetu. Praktičnu nastavu dijelom izvode u restoranima i hotelima. U školi kažu da je potreba na tržištu rada za ovim kadrom velika, a s obzirom na to da je turizam najvažnija privredna grana u Istočnom Sarajevu prilike za posao i napredovanje u ovoj struci svakako će biti.

Filter 2019