Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Počeo 21. “Infoteh-Jahorina”

Izvor: Srna

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević otvorio je danas na Jahorini 21. međunarodni naučno-stručni skup “Infoteh-Jahorina 2022”, koji Vlada Srpske i resorno ministarstvo godinama podržavaju.

Rajčević je rekao da je čast i zadovoljstvo biti u ovo doba godine na Jahorini i otvoriti Međunarodni naučni skup, a “Infoteh” je tradicija u naučnoistraživačkoj zajednici Republike Srpske koja traje 21 godinu.

“Posebno mi je zadovoljstvo što smo imali priliku da konstatujemo danas da je na ovogodišnjem Infotehu-Jahorina objavljeno 158 radova koji su, ne samo lokalnog i regionalnog karaktera, nego i međunarodnog. To daje jednu posebnu težinu Infotehu kao međunarodnom skupu prve kategorije kako je karakterisalo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo”, izjavio je Rajčević novinarima.

Rajčević kaže da će resorno ministarstvo učiniti sve da “Infoteh-Jahorina” bude i dalje referentna naučna konferencija koja će svake godine okupljati najcjenjenije stručnjake iz oblasti informaciono komunikacionih tehnologija i gdje će imati prilike govoriti o aktuelnim budućim izazovima koji se postavljaju pred čovječanstvo i pokušati dati naučni odgovor na sve te izazove.

Ministar Rajčević se zahvalio Organizacionom odboru naučnog skupa koji iz godine u godinu pokazuju da “Infoteh–Jahorina” zaslužuje onaj epitet i ono mjesto u naučnoistraživačkoj zajednici koju danas imamo.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović rekao da je na naučni skup prijavljeno više od 180 radova, a 158 je dobilo pozitivne recenzije.

On dodaje da će naučni skup koji se do petka, 18. marta, održava u hotelu “Bistrica” na Jahorini, ići u kombinovanom režimu, tako da je danas i sutra rezervisano za usmene sesije.

Popović kaže da je petak, 18. mart, rezervisan za onlajn sesije gdje je prijavljeno 38 radova, i to pristiglih iz Kanade, SAD, kao i evropskih zemalja, potom Indije, Rusije, Alžira i Egipta tako da je naučni skup prerastao granice Evrope na šta su na Fakultetu veoma ponosni.

Prema njegovim riječima, ove godine pristiglo je i osam studentskih radova, ne samo sa Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevo nego i radovi i sa drugih elektrotehničkih fakulteta iz okruženja.

Popović navodi da će se na sljedećem simpozijum koji bude organizovan na Jahorini najviše pričati na engleskom jeziku s obzirom da će doći veliki broj autora iz inostranstva.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu u Istočnom Sarajevu Srđan Lale kaže da se naučni skup bazira na primjeni informaciono-komunikacionih tehnologija koje su danas veoma zastupljene u svim sferama života.

Lale dodaje da učestvuje na panelu pod nazivom “Digitalizacija privrede” gdje će pokušati iz ugla akademskog univerzitetskog osoblja da predstavi izazove i probleme sa kojima se fakulteti prije svega elektrotehnički susreću.

Prodekan za nauku i preduzetništvo na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Mladen Banjanin ističe da su posebno ponosni na naučni skup koji je postao tradicionalan, a zadnje četiri godine radovi koji se objave na simpozijumu imaju mogućnost da budu objavljeni i u digitalnoj biblioteci svjetske baze naučnih radova.

Banjanin navodi da se naučni skup “Infoteh-Jahorina” odnosi na primjenu informaciono-komunikacionih tehnologija u oblastima elektrotehnike i smatraju da bez razvoja nauke i tehnike nema razvoja ni društvene zajednice.

“Svjesni smo da je informatička industrija jedna od najbrže rastućih industrija u svijetu i to je sigurno perspektiva za Republiku Srpsku da bude jedan pokretač jednog ubrzanog industrijskog razvoja”, poručio je Banjanin.

Simpozijum okuplja stručnjake, naučnike, inženjere, istraživače i studente koji se bave informacionim tehnologijama i njihovom primjenom u oblasti sistema upravljanja, komunikacionih, proizvodnih i elektronskih sistema, elektroenergetike i drugih oblasti elektrotehnike i računarstva.

Glavne tematske oblasti Simpozijuma su: Računarski sistemi i softver, Komunikacioni sistemi i tehnologije, Energetski sistemi, Proizvodni sistemi, Sistemi upravljanja, Elektronski sistemi.

Organizator skupa je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u saradnji sa elektrotehničkim fakultetima iz Banjaluke i Beograda, Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada, Elektronskim fakultetom iz Niša i tehničkim kosponzorstvom Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike.

Prvi simpozijum “Infoteh-Jahorina” održan je na Jahorini 2001. godine, kada je šest kompanija predstavilo svoje proizvodne i razvojne programe iz oblasti telekomunikacija, energetske elektronike, elektroenergetike, automatizacije i upravljanja procesima. Tada su predstavljena 53 rada.

“Infoteh-Jahorina” privlači znatan broj učesnika uglavnom sa zapadnog Balkana, održava dobar kvalitet i broj prijavljenih i prezentovanih radova.

Simpozijum danas predstavlja jedan od vodećih skupova u regionu posvećenih oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primjeni u različitim oblastima.

Filter 2019