Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Poslanici u srijedu o smanjenju stope PDV-a i zloupotrebi pojma genocid

Izvor: Srna

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu su prijedlozi zakona srpskih poslanika o zabrani zloupotrebe pojma genocid i smanjenju poreza na dodatu vrijednost /PDV/ na osnovne životne namirnice zakazana je za srijedu, 9. mart.

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputili su poslanik SNSD-a Snježana Novaković – Bursać i poslanik Srpskog kluba Jakov Galić, obrazlažući da ovaj zakonski prijedlog podrazumijeva utvrđivanje krivičnog djela i sankcija zbog zloupotrebe pojma genocid.

Zahtjev za razmatranje prijedloga zakona o dopuni Zakona o PDV, po hitnom postupku, uputili su poslanici SNSD-a Snježana Novaković – Bursać, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić, Dragan Bogdanić i Ljubica Miljanović.

Oni navode da je, radi poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, posebno u uslovima globalne inflacije i poremećaja na tržištu, potrebno uvesti nižu stopu PDV-a i tako uticati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda i lijekova.

Dnevnim redom predviđeno je da poslanici, po hitnom postupku, razmatraju i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim se traži ukidanje naplate akcize na gorivo, što bi smanjilo maloprodajnu cijenu litra goriva za 35 feninga.

U prvom čitanju poslanici bi trebalo da razmatraju i prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Poslanik Damir Arnaut je u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu kojom od Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara traži da u roku od 14 dana od dana usvajanja inicijative uspostavi postupak i počne proces izdavanja jedinstvenih kovid-sertifikata sa “kju ar” kodom, sa ciljem njihovog korištenja van BiH.

Pred poslanicima će se naći i izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2020. godinu, izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2020. godinu.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova, objavljeno je na zvaničnoj stranici Parlamentarne skupštine BiH.

Filter 2019