Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Od srijede proljećna temperatura

Izvor: Srna

U Republici Srpskoj od srijede, 23. marta, temperatura vazduha će u svim krajevima prelaziti 15 stepeni Celzijusa, rekao je Srni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić.

– Mraza će biti sve manje, odnosno izostaće u većini krajeva, osim na planinama, ali i tamo će biti slab – dodao je Kovačić.

On je naveo da će tokom vikenda i prva dva dana naredne sedmice biti hladno i suvo vrijeme.

– Jutra će biti hladna sa mrazem koji će biti izražen u planinama, a umjeren odnosno slab u nižim krajevima, dok će na jugu biti bez mraza, a naslabiji će biti na krajnjem sjeveru – kaže Kovačić.

Prema njegovim riječima, dnevna temperatura vazduha biće između pet i 10 stepeni, na sjeveru stepen dva više, a na jugu i do 15 Celzijusa.

Kovačić kaže da će od srijede, 23. marta, temperatura vazduha često biti na krajnjem sjeveru 20 stepeni ili stepen dva viša.

On je naglasio da će se stabilne vremenske prilike zadržati skoro do kraja mjeseca sa takvim temperaturama.

– Pravo proljeće i kalendarski, ali i vremenski stiže u naše krajeve. Nešto više oblaka i promjenu strujanja očekujemo pred kraj mjeseca između 26. i 27. marta, kada će u naše krajeve dolaziti vazduh sa juga i jugozapada i donijeti nešto više oblaka – naveo je Kovačić.

On kaže da krajem marta postoje uslovi za slabe povremene padavine, uglavnom u južnim krajevima, ali da temperaturne karakteristike ostaju.

U nedjelju, 20. marta, u 16.33, na sjevernoj Zemljinoj polulopti nastupiće proljeće.

Prema prognozama meteorološkog servisa, očekuje se da će proljeće u Evropi uglavnom biti toplije od prosjeka.

Filter 2019