Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Obilježavanje 26 godina od sarajevskog egzodusa Srba

Izvor: Srna

U Bratuncu će danas i sutra biti obilježeno 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Kulturni program biće održan u Domu kulture u 19.00 časova, kada će evocirati sjećanja učesnike egzodusa na teške dane kada su sarajevski Srbi žrtvovali ogromnu imovinu i vjekovna ognjišta zarad života u slobodi, odnosno slobodnoj Republici Srpskoj za koju su se borili i ginuli.

Parastos za 185 poginulih srpskih boraca sa sarajevskog ratišta, čiji su posmrtni ostaci preneseni na bratunačko groblje u toku egzodusa, biće služen sutra u podne.

Najveći broj prenesenih posmrtnih ostataka poginulih srpskih boraca je sa područja Hadžića, a manji broj iz Ilijaša, Ilidže i drugih sarajevskih opština koje su u Dejtonu predate Federaciji BiH.

Organizatori obilježavanja 26 godina od sarajevskog egzodusa su Udruženje raseljenih “Sarajevski Srbi” i Boračka organizacija Bratunac.

Iz ovih udruženja su pozvali građane da prisustvuju obilježavanju i sjećanju na egzodus više od 100.000 sarajevskih Srba koji su krajem 1995. i početkom 1996. godine, prilikom napuštanja vjekovnih ognjišta u izbjeglištvo i neizvjesnost nosili i posmrtne ostatke poginulih boraca, što je jedinstven primjer u svjetskoj istoriji.

Filter 2019