Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Novi detalji akcije “Golub”: Uhapšeni osumnjičeni za šverc narkotika, zaplijenjeno 5 kg droge

Izvor: Glas Srpske

Osobe obuhvaćene policijskom akcijom “Golub” osumnjičene su da su organizovano švercovale veće količine skanka, marihuane i kokaina iz Crne Gore u BiH, radi daljeg krijumčarenja u zemlje Evropske unije, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Prema nezvaničnim informacijama do sada su uhapšeni Žarko Joknić, Blaženko Rašević, Vlatko Blažević i Srećko Mandić i zaplijenjeno je oko  pet kilograma droge, ali nije isključeno da će biti i više hapšenja.

„Glas Srpske“ saznaje da su akcijom obuhvaćeni i Danilo Đurović, Dragan Gajić, Adnan Pirić i Marija Gajić.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je da su četiri osobe za sada osumnjičene i da je zaplijenjena određena količina narkotika.

– Koliko je zaplijenjeno droge i ko će biti uhapšen odlučiće postupajući tužilac. Akcija još traje pa ne možemo da otkrivamo detalje – rekao je Grubešić.

Većina obuhvaćenih ovom akcijom poznata je od ranije po krivičnim djelima.

Osumnjičeni Blažević je  uhapšen prošle godine u akciji „Vagon“ kada je u kombiju kojim je upravljao policija pronašla 12 kilograma marihuane.

Srećko Mandić je jedan od optuženih u predmetu „Volan“, koji se odnosi na krađe automobila.

Akciju od jutros sprovode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i Srednjobosanskog kantona.

– Akcijom su obuhvaćene četiri osumnjičene osobe. Aktivnosti se sprovode na području Pala, Foče i Travnika, a odnose se na otkrivanje i procesuiranje lica osumnjičenih za organizovani kriminal povezan sa krijumčarenjem većih količina opojnih droga marihuana-“skank” i kokain. Narkotici su su krijumčareni sa područja Crne Gore u BiH, radi daljeg krijumčarenja prema ilegalnom narko-tržištu u zemljama Evropske unije-naodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Ističe se da je tužilac  iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, na terenu, gdje kordiniše rad policijskih službenika.

– Nakon što se okončaju pretresi i istražne aktivnosti, postupajući tužilac odlučiće o daljim aktivnostima u predmetu-rekli su u Tužilaštvu BiH.

Kako je saopšteno iz MUP-a Republike Srpske u toku su pretresi na više lokacija na području Pala, Foče i Travnika.

– Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2019. godine pa do danas izvršili krivično djelo organizovani kriminalitet u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe – saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Navodi se da  akciju “Golub” sprovode policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pod nadzorom Tužilaštva BiH, a po naredbama Suda BiH.

– Aktivnosti se realizuju u saradnji sa policijskim upravama Foča i Istočno Sarajevo, kao i sa MUP-om Srednjobosanskog kantona- navodi se u saopštenju.

Filter 2019