Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Najava obilježavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba

Izvor: FILTER/Srna

U Istočnom Sarajevu će sljedeće sedmice biti bilježeno 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

U organizaciji Grada Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo u utorak, 15. marta, od 19.00 časova predviđena je Akademija “Sloboda kroz golgotu”, kao i izložba fotografija u Kulturnom centru.

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske u srijedu, 16. marta, od 12.00 časova, biće služen pomen na Vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik”. Predviđeno je polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Istog dana biće služen parastos poginulim borcima u 13.00 časova u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Egzodus Srba iz Sarajeva predstavlja niz događaja koji su uslijedili nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je pet opština Srpskog Sarajeva, u cjelini pripalo FBiH, dok je drugih pet podijeljeno između Republike Srpske i Federacije BiH, gđe su Srbi uglavnom dobili periferna, nenaseljena i ruralna područja.

Srpski borci zaustavili su 35 ofanziva muslimansko-hrvatske vojske, odbranili domove, a onda su Ilijaš, Grbavica, Ilidža, Rajlovac, Hadžići, Mrkovići, Nahorevo i druga naselja u Dejtonu pripala Federaciji BiH.

Sarajevski Srbi su sa sobom ponijeli samo najneophodnije stvari, a mnogi su se odlučili da premjeste posmrtne ostatke članova porodice.

Na Sokocu je formirano Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik”, na koje su preneseni posmrtni ostaci oko 1.000 boraca Vojske Republike Srpske.

Filter 2019