Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Misteriozno “Z” na ruskim vojnim vozilima

Izvor: Srna

Od početka vojne operacije ruskih snaga u Ukrajini na oklopnim i drugim vojnim vozilima primjetno je veliko latično slovo “Z” koje je izazvalo niz spekulacija na društvenim mrežama.

Ruski analitičar Kamil Galev sugerisao je da “Z” može biti protumačeno kao termin “Za pobjedu”. Drugi smatraju da je to skraćenica za “Zapad”.

“Simbol koji je izmišljen prije nekoliko dana postao je simbol nove ruske ideologije i nacionalnog identiteta”, naveo je Galev na društvenoj mreži “Tviter”. Ruski gimnastičar Ivan Kulijak izazvao je uznemirenje među sportistima tokom vikenda jer je tokom Svjetskog kupa u Kataru stavio na podijum slovo “Z” u neposrednoj blizini ukrajinskog rivala.

On se suočava sa disciplinskim postupkom pred Međunarodnom gimnastičkom federacijom /FIG/. Prema mišljenju britanskog “Bi-Bi-Si” prvobitno se smatralo da je slovo “Z” u stvari broj i da predstavlja 22. februar /22/02/2022/, a to je dan kada je Rusija ratifikovala sporazum o prijateljstvu, saradnji i pomoći sa Donjeckom Narodnom Republikom i Luganskom Narodnom Republikom.

Međutim, sada se vjeruje da je taj simbol samo jednostavan način da se ruska vojska raspoznaje međusobno. Prošle sedmice je na ruskom “Kanalu jedan” navedeno da je slovo “Z” uobičajena oznaka na ruskoj vojnoj opremi i da je namijenjeno izbjegavanju eventualne “prijateljske vatre”.

Foto: Reuters
Filter 2019