Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Kulić: Ponosni na 30 godina uspješnog rada Univerziteta

Izvor: SRNA

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić najavio je danas da će ova institucija 14. septembra svečano i sa ponosom obilježiti 30 godina svog uspješnog rada.

Kulić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da su osnivači Univerziteta 1992. godine željeli da postane moderna naučno-obrazovna i umjetnička institucija koja će unaprijediti razvoj Republike Srpske.

“Od skromnih početaka 1992. godine, prerasli smo u izuzetno ozbiljnu i prepoznatljivu visoko-školsku ustanovu u Republici Srpskoj i šire. Naš ponos su studenti, a do sada ih se upisalo više od 45.000. Na prvom ciklusu je diplomiralo 20.820 studenata, na drugom 1.980, a doktorsku disertaciju odbranila su 493 kandidata”, naveo je Kulić.

Rektor je izrazio žaljenje što jedan broj njih svoje znanje prenose u drugim zemljama te izrazio nadu da će se oni vratiti i stečeno iskustvo u inostranstvu darovati Republici Srpskoj i njenom narodu.

Kulić je istakao da Univerzitet od osnivanja do danas ne bi postigao bez pomoći i podrške institucija Srpske. Posebnu zahvalnost izrazio je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću koji, kako je rekao, izuzetno dobro shvataju poziciju i kontekst ovog strateški značajnog Univerziteta, posebno za istočni dio Srpske.

On je istakao da su uložena značajna sredstva za investicije na ovom Univerzitetu, navodeći da će ubuduće biti trajno riješeno pitanje prostora Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Pale, da uskoro počinju radovi na izgradnji Rektorata i Muzičke akademije, te da se realizuju aktivnosti na adaptaciji zgrade Medicinskog fakulteta u Foči i projekta energetske efikasnosti na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku. Ukupna vrijednost svih ovih investicija prelazi 25 miliona KM.

Kulić je naveo da je u narednu akademsku godinu planiran upis na 110 studijskih programa prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, a da se budućim studentima pruža mogućnost upisa na modernizovane studijske programe, u savremeno opremljenim amfiteatrima, učionicama i laboratorijama.

“Kada je u pitanju studentski smještaj, Vlada Republike Srpske je uložila značajna sredstva za izgradnju novih studentskih domova”, izjavio je Kulić.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Jelena Krunić istakla je da Univerzitet bilježi značajan napredak u oblasti naučno-istraživačkog i umjetničkog rada i međunarodnoj vidljivosti i prepoznatljivosti kroz pozicioniranje i napredovanje na svjetskim rang listama univerziteta.

Prema Vebometriksovoj rang-listi univerziteta, Univerzitet u Istočnom Sarajevu se nalazi na 3. mjestu Univerziteta u BiH i 3.442 mjestu u svijetu. Univerzitet je jedan od četiri univerziteta u BiH koji se nalazi na prestižnoj SCImago institušn ranking listi.

“Od 2021. godine je uvršten i na međunarodnu listu U-Multirank, kao jedna od dvije visokoškolske ustanove iz BiH, gdje je svrstan u Top 25 institucija u oblasti inovativnih oblika ocjenjivanja. Posebno značajno je istaći da se na listi dva odsto najboljih naučnika na svijetu po uticaju citiranosti u toku 2020. godine, nalazi ukupno šest istraživača iz BiH, od čega su dva iz Republike Srpske i oba sa našeg Univerziteta”, navela je Krunićeva.

Ona je dodala da se međunarodna prepoznatljivost ogleda i u učešću Univerziteta u mrežama i asocijacijama univerziteta, kao i kroz preko 90 međuuniverzitetskih i više od 140 posebnih sporazuma o saradnji, uključujući i 40 Erazmus plus sporazuma za razmjenu studenata i nastavnika.

Dekan Medicinskog fakulteta Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić naglasio je da je ovaj fakultet četiri godine pripremao program opšte medicine na engleskom jeziku, te da su uspjeli upisati treću generaciju studenata iz inostranstva koji studiraju na engleskom.

“Postoji veliko interesovanje ljudi iz inostranstva za studiranje kod nas. Trenutno imamo 30 studenata iz Indije, Bangladeša, Egipta, Italije i regiona zapadnog Balkana, što je multikofesionalna i multinacionalna struktura koja boravi u manjoj sredini kao što je Foča”, istakao je Bokonjić.

S obzirom na jasne pozicije na međunarodnim rang-listama univerziteta, dekan Ekonomskog fakulteta Pale Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Božić rekao je da je Senat Univerziteta ukazao na nesvrsishodnost sprovođenja projekta rangiranja visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj, jer realizacija ciljeva ovog projekta može rezultirati nepovoljnim pojavama u visokom obrazovanju u Srpskoj, posebno kada su u pitanju dva javna univerziteta, zbog čega Univerzitet nije učestvovao u njegovom sprovođenju.

Kada je u pitanju usvojena Mreža visokoškolskih ustanova i studijskih programa Srpske za period 2022-2023. godina, Božić je izjavio da Senat Univerziteta smatra da treba odrediti rok od dvije godine u okviru kojih će univerziteti izvršiti unutrašnju reorganizaciju studijskih programa da bi se spriječilo njihovo eventualno ukidanje ili zamrzavanje, što bi dovelo do ugrožavanja daljeg razvoja univerziteta.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stefan Slijepčević pozvao je sve maturante u Republici Srpskoj da upišu studije na nekom od fakulteta ili akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Kao razlog za to naveo je odličan profesorski kadar kojim raspolaže ovaj univerzitet, besplatno školovanje koji je novim Zakonom o visokom obrazovanje obezbijeđen za sve studente dva javna univerziteta, kao i brojne aktivnosti koje organizuje studentski Parlament.

Filter 2019