Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Odbornici o funkcionisanju i održivosti Bolnice “Srbija”

Izvor: Srna, foto: Foto Vaske

Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu treba da dobije status univerzitetske bolnice, rekao je danas direktor ove zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija u obraćanju odbornicima Skupštine opština Istočna Ilidža.
Šešlija je rekao da će time bolnica dobiti na značaju, ali i korištenju kadra čime bi se unaprijedio i nivo pružanja zdravstvenih usluga za građane.

On je pred odbornicima obrazlagao Studiju o funkcionisanju i održivosti bolnice, koja je rađena u saradnji sa gradom i Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu s ciljem da se skrene pažnja na situaciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Odbornici su primili k znanju informaciju o Studiji i s tim u vezi je usvojen set zaključaka s ciljem da se istakne važnost ove zdravstvene ustanove koja je jedan od stubova razvoja Istočnog Sarajeva.

Šešlija je novinarima rekao da bolnica trenutno funkcioniše stabilno, a da su prošlu godinu završili s pozitivnim poslovanjem, te napomenuo da značajan dio posla rade i ljekari sa drugih klinika za koje je potrebno obezbijediti finansijska sredstva.

On je zahvalio Skupštini opštine što je ovu informaciju razmatrala na sjednici, izrazivši nadu da će se ova lokalna zajednica uključiti u finansiranje dolazaka ljekara sa drugih klinika.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je tokom diskusije o stanju u Bolnici “Srbija” istaknuta potreba da se promijeni set zakona, kao i da neophodno da dobije status univerzitetske bolnice.

Usvajanjem zaključaka, naveo je Božović, ukazano je da je Bolnica “Srbija” strateški najvažnija zdravstvena ustanova za stanovnike Istočnog Sarajeva, na istočnom dijelu Republike Srpske i da treba da ima poseban status.

Božović je rekao da su odbornici razmatrali i informaciju o odgovoru Delegacije EU u BiH u vezi brzom saobraćajnicom Sarajevo-Foča, koja djelimično prolazi kroz opštinu Istočne Ilidže, gdje je navedeno da u ovoj fazi ne mogu da promijene projektni zadatak, koji je neprihvatljiv za ovu lokalnu zajednicu.

“Umjesto da se kroz taj projekat dođe u situaciju da se multiplikuju privredni subjekti, da se generišu nove vrijednosti da Istočna Ilidža iskoristi dolazak te brze saobraćajnice, dolazimo u situaciju da će sve to što bude urađeno loše uticati na razvoj ove lokalne zajednice”, istakao je Božović i dodao da će se iskoristiti sva potrebna pravna sredstva da se stopira realizacija projekta na takav način.

Prihvatljivo je, objasnio je Božović, da se čuva koridor ovog puta u širini od 30 metara, jer se na određenim dijelovima predviđa da širina bude veća od 40 metara što bi uticalo na uklanjanje određenih izgrađenih objekata koji imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Zamjenik šefa Kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža Miloš Golijanin pohvalio je rad Bolnice “Srbija” i ukazao na potrebu za dodatnom pomoći lokalnih zajednica u njenom finasiranju, prvenstveno gostujućijih ljekara.

On je dodao da su među tačkama sjednice, ponovo bila razrješenja i imenovanja članova upravnih i nadzornih odbora, kao i direktora javnih ustanova i preduzeća, a obično je riječ o istim ljudima.

“Želimo da iskažemo nezadovoljstvo zašto o tome svakih 90 dana moramo da se izjašnjavamo, zašto da ne imenujemo ljude na mandatni period koliko je zakonom predviđeno”, istakao je Golijanin.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com