Mon. May 16, 2022
ћирилица /latinica

Zelenović sada recituje na “nebeskim pozornicama”

Izvor: Srna

Istočno Sarajevo danas se komemorativno oprostilo od književnika, novinara, esejiste i književnog kritičara Nedeljka Zelenovića, koji je iznenada preminuo u 64. godini.

Pjesnik Goran Vračar rekao je da će Zelenović na “nebeskim pozornicama”, čekajući ostale, pričati priče o rodnim Brđanima, Bradini, kućama Zelenovića i kapeli na Kukavića brdu.

“Znam da ćeš recitovati sa /Vladimirom/ Nastićem, /Brankom/ Čučkom, /Radoslavom/ Samardžijom, one bezvremenske stihove ‘svi su moji dragi slike sa bandera’, i onaj drugi ‘svako ima nekog koga nema’, a od danas, svi mi imamo nekoga koga nema”, rekao je Vračar.

Danas se, ističe Vračar, Srpsko Sarajevo oprašta od velikog pjesnika, porodica od supruga, oca i djeda, a ostali od velikog prijatelja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić evocirao je uspomene na plodnu saradnju, ali i druženje sa Zelenovićem još od vremena kada su obavljali funkcije direktora Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo, odnosno načelnika ove opštine.

Ćosić je izrazio žaljenje što Zelenović nije dočekao da se ostvari jedan od njegovih snova, otvaranje pozorišta u Istočnom Sarajevu.

On je posebno naglasio veliki doprinos “Zelenog” na izgradnji i afirmaciji kulturnog stvaralaštva na prostorima Istočnog Sarajeva.

Direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković s dužnim pijetetom osvrnuo se na profesionalnu karijeru Nedeljka Zelenovića, svog kolege, prethodnika na mjestu direktora ove ustanove.

Upućujući izraze najiskrenijeg saučešća porodici Zelenović, on je naglasio da Nedeljkov lik i djelo, ozbiljnog književnika, jedinstvenog pregaoca, entuzijaste i iskrenog prijatelja, nikada neće biti zaboravljen – ne samo u Kulturnom centru, nego i svim ostalim institucijama kulture i obrazovanja na području Istočnog Sarajeva i Republike Srpske.

“Nedeljko je bio Srbin, pravoslavac, kome je porodica bila na prvom mjestu, i svi mi taj svijetli primjer treba da slijedimo”, naveo je Janković.

Od Zelenovića, u ime kolega, oprostio se i novinar Novinske agencije Republike Srpske Srna Ognjen Begović, koji je naglasio njegov nemjerljivi doprinos na polju istraživanja i dokazivanja zločina koje je NATO počinio bombardujući srpski narod smrtonosnim projektilima sa osiromašenim uranijumom.

“Dragi Zeleni, neumorno si tragao za istinom, tražeći lijek kojim bi tvoji Hadžićani lakše zacijelili rane, i na tijelu i na duši. Tugovao si sa njima i za njima, čeznuo za rodbinom i prijateljima protjeranim skoro pa na kraj svijeta, daleko od rodne grude, od ognjišta, od Otadžbine”, rekao je novinar Srne na današnjoj komemoraciji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Nedeljko Zelenović /64/ sahranjen je 15. marta na groblju Crkvice u Istočnoj Ilidži.

Rođen je 1958. godine u Konjicu, a gimnaziju i Filozofski fakultet završio je u Sarajevu.

Radio je kao prosvjetni radnik, novinar i književni kritičar. Bio je predsjednik sarajevsko-romanijsko-drinske podružnice Udruženja književnika Republike Srpske i direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Za svoje književne radove nagrađivan je u Srbiji i Republici Srpskoj i zastupljen je u mnogim zbornicima i antologijama savremene srpske književnosti.

Objavio je knjige: “Seciranje duše” /pjesme iz 1996. godine/, “Svako ima nekog koga nema” /pjesme iz 1998. godine/, “Moje srčane mane” /pjesme iz 2000. godine/, “Očevi posljednji dani” /priče iz 2001. godine/, “Za kandilo nikad dosta ulja” /pjesme, Vidovdanska nagrada 2004. godine/, “Prvo pjevanje o ljubavi” /pjesme iz 2005. godine/ i “Pjesme za vršnjake” /pjesme za đecu iz 2006. godine/.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo objavila je Zelenovićevu zbirku pod nazivom “Čuvarkuće i raskućenici”, a “Pohodnik po svojoj volji” iz 2019. godine objavila je izdavačka kuća “Besjeda” iz Banjaluke.

Filter 2019