Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Značajno  povećanje broja požara na otvorenom

Izvor: FILTER

Pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice grada Istočno Sarajevo u proteklih nekoliko dana ugasili su desetine požara na otvorenom prostoru u svih šest gradskih opština.

Starješina TVSJ Njegoš Vukadin rekao je da su prestanak padavina i nagli porast temperature prouzrokovali značajno  povećanje broja požara na otvorenom prostoru, kao i da su ovi požari izazvani radovima na poljoprivrednom zemljištu, odnosno, nekontrolisanim spaljivanjem korova i drugog drvnog otpada.

 „Iskustvo iz prethodnih godina nam pokazuje da je uzročnik požara ovog tipa u većini slučajeva ljudski faktor. Želim da upozorim građane da  ovakvi požari mogu veoma lako izmaći kontroli, te da nerijetko zahvate i ugorze šumska područja, pomoćne i stambene objekte, pri čemu mogu nastati ogromne posljedice po život i zdravlje ljudi, materijalna dobra, te životnu sredinu“, kaže starješina TVSJ Istočnog Sarajeva.

Vukadin je uputio apel građanima da se uzdrže od pomenutih aktivnosti prilikom uređenja imanja.

 „Ukoliko ne postoji drugi način da urede svoja imanja, pozivam građane da spaljivanje otpada obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova, te da obavijeste najbliže vatrogasno odjeljenje TVSJ grada Istočno Sarajevo radi praćenja i kontrolisanog spaljivanja otpada“, istakao je Vukadin.

„S obzirom na to da je ovo tek početak vremenskih uslova koji pogoduju izazivanju i širenju požara na otvorenom prostoru, napominjem da bi period koji je pred nama mogao još više ugroziti živote, zdravlje i imovinu ljudi. Stoga pozivam građane da odmah prestanu sa bilo kakvim paljenjima i da pitanje otpada rješavaju odlaganjem na postojeće deponije, što je u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara. Takođe, upozoravam građane  da će TVSJ poslije intervenisanja i gašenja požara, dostavljati podatke o licima koja izazivaju ovu vrstu požara MUP-u sa zahtjevom za sankcionisanjem neodgovornih pojedinaca“, upozorio je Vukadin.

Filter 2019