Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Dr Vukobrat-Bjelogrlić: Kako sačuvati bubrege zdravima

“Posebnu pažnju potrebno je posvetiti bubrezima, kao organima očuvanja zdravlja, smanjiti učestalost bubrežnih bolesti i njihov štetan učinak na pojedinca i društvo“, istakla je specijalista interne medicine-supspecijalista nefrologije, dr Ivana Vukobrat-Bjelogrlić.


Naglasila je da je hronična bolest bubrega važan zdravstveni problem, mnogo je češća nego što se misli, a dolazi i do porasta proširenosti. Definiše se kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje duže od tri mjeseca s posljedicama na zdravlje.
Prema njenim riječima vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski pritisak, te je važno naglasiti da bolesnici s tim bolestima trebaju održavati uredan nivo šećera u krvi i visinu arterijskog pritiska pod kontrolom.


Dr Vukobrat-Bjelogrlić dodaje da je uzrok porasta hronične bubrežne bolesti svakako i starenje populacije, porast šećerne bolesti, ali i neregulisana hipertenzija, pretilost, prekomjerno i nekontrolisano trošenje nesteroidnih protivupalnih lijekova, izloženost raznim toksinima okoline, zatim sistemske autoimune bolesti, kao i nasljedne bolesti bubrega.


Hronična bubrežna bolest je “tihi ubica” i znatno narušava kvalitet života. Međutim, postoji nekoliko načina na koji možemo sačuvati bubrege zdravima, a to je prevencija i liječenje bolesti bubrega za spriječavanje ili odgađanje zatajenja bubrega.
.
“Preporučuju se redovni pregledi koji uključuju procjenu funkcije bubrega, klirens kreatinina i proteinurija, urea, kreatinin, urin, mineralogram, krvna slika, ali i usvajanje zdravih životnih navika koje će spriječiti razvoj rizičnih faktora za razvoj bubrežne bolesti”, istakla je dr Vukobrat-Bjelogrlić.


Takođe, doktorica navodi, da je potrebno redovno kontrolisati šećer u krvi, krvni pritisak, hraniti se zdravo i kontrolisati tjelesnu težinu, smanjiti unos soli na pet grama dnevno, ne pušiti, ne uzimati lijekove bez preporuke ljekara i provjeravati funkciju bubrega ako postoji jedan ili više faktora rizika, odnosno ako je neko u porodici liječen zbog hronične bubrežne bolesti.


Svjetski dan bubrega ove godine obilježava se 10. marta, sa ciljem da se podigne nivo svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja i potrebi ranog otkrivanja i prevencije bubrežnih oboljenja.

Filter 2019