Tue. May 17, 2022
ћирилица /latinica

Dodik: FBiH da se izjasni treba li pomoć Srbije u dodatnim namirnicama

Izvor: RTRS

U narednih sedam do deset dana 25.000 tona mineralnog đubriva stići će iz Turske u BiH, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je dobio obavještenje iz Kabineta turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojem je navedeno da je Turska spremna da obezbijedi 25.000 tona đubriva, u skladu sa ranijim razgovorima i zahtjevom.

– Pozvao sam ministra spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjet ministara Stašu Košarca, koji treba operativno da to provede. U narednih sedam do deset dana, đubrivo bi trebalo da stigne. To je prva tura, imajući u vidu da smo razgovarali o 50.000 tona. Druga količina trebalo bi da stigne u narednom periodu. Zahvalan sam predsjedniku Erdoganu za održanu riječ – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska formirala popis svih potrebnih proizvoda – kukuruza, pšenice i drugih artikala, te da se čeka da isto to učini Federacija BiH, kako bi bila zatražena pomoć Srbije.

– U kontaktu smo sa najvišim vrhom Srbije, to će nam biti odobreno. Apelujem na Federaciju da ukoliko ima potrebe da to iskaže, ukoliko nema, da takođe kaže, a ne da gubimo dane. Nije fer da gubimo vrijeme u ovakvim trenucima – istakao je on.

Filter 2019