Wed. May 18, 2022
ћирилица /latinica

Gas u Evropi nikad skuplji

Izvor: sputniknews.com

Fjučersi gasa u Evropi ponovo su na istorijskom maksimumu, rastu za više od 50 odsto i već premašuju 3.300 dolara za hiljadu kubnih metara, pokazuju podaci londonske berze „ICE“.

Naime, vrijednost aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta na početku berze dostigla je 2366, osam dolara za hiljadu kubnih metara i već u prvim minutima zabilježila je stabilan rast. Trenutno cjenovni maksimum iznosi 3.325 dolara, što je za 53,2 odsto više od cijene zabilježene u petak — 2.170,2 dolara.

Evropsko tržište gasa već nekoliko mjeseci pokazuje snažnu volatilnost. U proljeće prošle godine cijene su fluktuirale na nivou od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, do kraja avgusta su porasle na 600 dolara, u oktobru su prvi put premašile hiljadu, a u decembru – dvije hiljade. Cijene su nakon toga ostale uglavnom konstantno visoke, što nije zabilježeno u čitavoj istoriji rada gasnih čvorišta u Evropi.

Stručnjaci su ovo objašnjavali niskim nivoom popunjenosti evropskih podzemnih skladišta, ograničenom ponudom od strane glavnih dostavljača, kao i visokom potražnjom za tečnim prirodnim gasom u Aziji.

Početkom februara fjučersi su naglo porasli, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine. Rast berzanskih kotacija za gas registruje se usljed toga što su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije.

Filter 2019