Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Božović sa mještanima o idejnom rješenju kolektivne garaže u Mladičkom polju

Izvor: Opština Istočna Ilidža

Danas je u opštini Istočna Ilidža održan sastanak načelnika opštine Marinka Božovića i  stanara ulica Derokova i Besarovićeva, na kojem se razgovaralo o projektu idejnog rješenja kolektivne garaže u ovom dijelu Mladičkog polja.

-Dugogodišnji problem građana jednog dijela naselja Mladičko polja treba riješiti, a opština i saradnici sve, pa i projekat idejnog rješenja kolektivne garaže, u cilju urbanizacije ovog dijela opštine, radi javno i transparentno – rekao je Božović.

–  U preduzetim koracima nismo otišli dalje od idejnog rješenja, tako da ne možemo govoriti o tome da smo počeli rješavati sami projekat bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa. Prvi korak je rješavanje tih odnosa ili uvažavanje vlasništva zemlje stanara, ukoliko se dokaže da je zaista tako, a potom i njihova kalkulacija u vrijednost izgradnje samog projekta – objasnio je Božović.

Prema njegovim riječima, planirana je izgradnja 46 garažnih mjesta pojedinačne veličine 22 metra kvadratna sastavljene od po 16 metara kvadratnih parking prostora i 6 metara ostave, te da prema tržišnim cijenama, ovakva vrsta objekta košta oko 30.000 KM. Takođe, kupac bi kroz ovu kupovino dobio i pravo na rezervaciju parking mjesta ispred garaže.

On dodaje da učešće stanovnika u kupovini neće prelaziti više od 10.000 dok će ostatak sufinansirati Opština Istočna Ilidža.

– Ispred svakog garažnog planirano je i jedno parking mjesto koje bi bilo u vlasništvu vlasnika garaže. Na krovu same garaže bilo bi 50 parking mjesta koja bi bila javna za sve stanare koji, u ovom momentu, ne mogu obezbijediti garažno mjesto – izjavio je Božović.

Božović je istakao da je suština ovakvog projekta da svi dobiju dovoljno parking mjesta u garažama ili javnom parkingu.

On je dodao da su mišljenja građana o izgradnji jednog ovakvog objekta podijeljena, ali da će stav ove opštine biti usaglašen sa stavom građana.

–  Mladičko polje se nalazi u drugoj zoni i neophodno je riješiti probleme stacionarnog saobraćaja. Pokušaćemo da zadovoljimo i uvažimo mišljenje stanovnika i kretaćemo se u okviru zakona. Ja sam legalista i sve će biti rađeno u okvir zakonskih propisa, ukoliko bude potrebe tražićemo opšti interes, isplatiti sve one koji su vlasnici zemljišta, ali i odgovoriti na pitanja koja su vezana za samo vlasništvo – rekao je Božović.

Stekli su se uslovi, ističe Božović, da počnemo sa urbanizacijom ovog dijela opštine.

– Imamo namjeru da iz budžeta Opštine finansiramo ili sufinansiramo ovaj projekat, i da, ukoliko upotpunosti izgradimo javne garaže, damo ih svim stanovnicima po jednakim uslovima, vodeći računa o svim socijalnim kategorijama i slojevima stanovništva – rekao je Božović.

Mišljenja stanovnika ove dvije ulice su podijeljena, ali su svi složni u tome da se za ovaj dugogodišnji problem, u što kraćem roku, mora pronaći rješenje.

Filter 2019