Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Bajden: “Američki narod će zadati udarac Putinovoj ratnoj mašineriji”

Izvor: Agencije

Predsjednik SAD Džozef Bajden danas je rekao da se uvodi zabrana za uvoz ruske nafte i gasa i drugih energenata u SAD.

– Danas saopštavam da SAD ciljaju na glavnu arteriju ruske ekonomije. Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte, gasa i energenata. To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama. Američki narod će zadati udarac Putinovoj ratnoj mašineriji – rekao je Bajden u televizijskom obraćanju, aludirajući na rusku specijalnu vojnu akciju u Ukrajini.

On tvrdi da je zabrana potez koji ima snažnu dvopartijsku podršku u Kongresu SAD i izrazio uvjerenje da i cijela Amerika to podržava.

Podsjetio je da su Amerikanci protestovali u znak podrške narodu Ukrajine i da su jasno stavili do znanja da neće biti dio onoga što je nazvao “subvencionisanjem Putinovog rata”, javila je ruska agencija Sputnjik.

Američki lider napomenuo je da se prije donošenja odluke konsultovao sa partnerima širom svijeta, posebno u Evropi, te da razumije da mnogi evropski partneri i saveznici Vašingtona možda neće biti u situaciji da donesu sličnu odluku, zbog razlike u proizvodnim kapacitima u odnosu na SAD.

On je naglasio da SAD blisko sarađuju sa Evropom i partnerima kako bi se razvila dugoročna strategija smanjenja zavisnosti od ruskog gasa.

Filter 2019