Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom BiH

Izvor: SRNA

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBiH) od danas će upravljati Sberbankom BiH s ciljem zaštite deponenata, građana i domaćih firmi, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

Mahmuzić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da Sberbanka BiH ima vrlo značajan kapacitet i uticaj na privredu u BiH i da je Agencija za bankarstvo FBiH imala obavezu da djeluje kao regulator i supervizor bankarskog sistema.

“Sberbanka BiH je zdrava banka, koja je dobro kapitalizovana i dobro likvidna i mi nismo htjeli da dođemo u situaciju da dozvolimo da spoljni faktori, na koje ne možemo da utičemo, dovedu u pitanje njeno poslovanje, deponente i radna mjesta u ovoj banci”, rekao je Mahmuzić.

On je naveo da “dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno uticati na Sberbanku BiH”.

“Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SVIFT-a, na ovaj način mi smo otklonili tu prijetnju, banka će moći da radi platni promet jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema”, rekao je Mahmuzić.

On je naveo da će banka i bankomati od sutra raditi normalno, kao i onlajn servisi i da klijenti mogu tražiti svoj novac.

“Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava kada vidite veliki red ljudi”, rekao je Mahmuzić.

Filter 2019