Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

Jevrejska vjerska grupa do subote napušta Istočnu Ilidžu

Izvor: Srna

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić saopštio je danas da će 24 člana jevrejske vjerske grupe koja se nalazi na području opštine Istočna Ilidža u subotu, 5. februara, napustiti BiH, dok bi druga grupa BiH trebalo da ode do 20. februara.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić upoznao je Lučića da se danas na terenu nalaze inspektori ove službe i da su u toku provjere, te da je vlasnik otkazao najam kuće ovoj vjerskoj grupi i da će oni do subote, 5. februara, napustiti područje Istočne Ilidže.

“Prema posljednjim informacijama, ova vjerska grupa trenutno je u potrazi za novom destinacijom i prevozom. Dobio sam uvjeravanja da ne predstavljaju prijetnju za lokalnu zajednicu i da do sada nije zabilježen nijedan incident”, naveo je Lučić u pisanoj izjavi.

Lučić je danas razgovarao i sa predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem da bi dobio adekvatne informacije o ovoj grupi.

“Finci me informisao da ova grupa nije kontaktirala Jevrejsku zajednicu u Sarajevu i da nisu imali nikakav kontakt sa njima. Naveo je da se i on lično interesovao za njihov boravak u BiH i da je dobio informaciju da su došli iz SAD, a da su prije toga boravili u Kanadi i Gvatemali”, naveo je on.

Finci je dobio informaciju da je riječ o proširenoj porodici sa većim brojem članova i da su prilično zatvorena vjerska grupa koja na poseban način praktikuje vjeru.

Filter 2019