Tue. May 24, 2022
ћирилица /latinica

U januaru jedno ubistvo iz nehata i dva pokušaja ubistva

Izvor: Srna

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao stabilno i zadovoljavajuće, te naveo da je u januaru zabilježeno smanjenje broja krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira, kao i broja saobraćajnih nezgoda.

On je na konferenciji za novinare na Palama naveo da su u januaru registrovana dva teža krivična djela ubistvo u pokušaju na području opštine Istočno Novo Sarajevo i ubistvo iz nehata na području opštine Rogatica, za koja su protiv osumnjičenih lica podneseni izvještaji nadležnom tužilaštvu.

Šehovac je dodao da nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, te da policijski službenici u kontinuitetu sprovode akcije na unapređenju stanja javnog reda i mira.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, Šehovac ističe da u januaru nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima, a u skladu sa projektom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na području Uprave instalisani su stacionarni radarski sistemi koji su postavljeni na mjestima gdje se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode.

“Radari su postavljeni na tim kritičnim dionicama kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama”, naveo je Šehovac.

On je pozvao građane da smanje brzinu kretanje vozila na kritičnim dionicama radi bezbjednosti svih učesnika, kako ne bi došlo do neželjenih posljedica, kao što se desilo prije neki dan na području opštine Sokolac, kada je jedno lice poginulo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici u januaru registrovali 34 krivična djela, te nadležnom tužilaštvu podnijeli 30 izvještaja protiv 35 lica.

On navodi da je od ukupnog broja krivičnih djela njih 11 izvršeno po nepoznatom izvršiocu, od kojih je devet rasvijetljeno, pa rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosi 64 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 86 odsto.

Cerovina je precizirao da strukturu krivičnih djela čini 28 krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, jedno djelo iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva u vezi sa zloupotrebom droge i tri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Kada je riječ o oblasti opšteg kriminaliteta, 13 krivičnih djela je protiv imovine, dva protiv života i tijela i 13 ostalih krivičnih djela.

Načelnik sektora policije Milan Čvoro rekao je da je u januaru registrovano 25 narušavanja javnog reda i mira, što je za 51,5 odsto manje u odnosu na isti periodu prošle godine.

On je naveo da je evidentirano 29 prekršaja i podneseno pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, te da strukturu prekršaja najčešće čine tuča, fizički napad i vrijeđanje.

Prema njegovim riječima, u januaru se dogodila 61 saobraćajna nezgoda ili 14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirana 71.

Čvoro navodi da je šest saobraćajnih nezgoda bilo sa teže povrijeđenim licima, sedam sa lakše povrijeđenim i 48 sa materijalnom štetom.

On je rekao da je registrovano 2.175 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključena 164 vozača od kojih najviše 114 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Filter 2019