Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

U SŠC “Pale” obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Izvor: FILTER/V.Č.

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježen je danas i u JU SŠC “Pale”. Učenici su u saradnji sa profesorima srpskog jezika organizovali bogat program.

Održano je takmičenje iz srpskog jezika za učenike drugog razreda, te odigrana predstava “Nije svejedno”, članova dramsko-recitatorske sekcije.

U školi je otkriven mural “Priča o ljubavi, ljepoti i bogatstvu jezika našeg nasušnog” koji su oslikali članovi likovne sekcije.

Učenicima četvrtog, završnog, razreda obratili su se profesori srpskog jezika iz SŠC “Pale”, kao i profesor na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanka Babić.

“Vrijednosti našeg književnog jezika i potrebu njegovog očuvanja treba njegovati svakog dana, sve što radimo na promociji našeg jezika, kulture i naše književnosti u prilog ide našem narodu i njegovom opstanku. U vremenu smo kada na jezik djeluje politika više nego što to jezik možda može i podnijeti i u tom strašnom raskoraku koji skoro nijedan jezik nije doživio kao naš, a to je da su u užasnoj koliziji lingvistika i politika. Mislim na globalnu politiku koja je dozvolila da se srpski jezik rastoči na četiri politička jezika. Ta četiri politička jetika nisu značajna sa lingvističke strane, jer to idalje ostaje isti jezik sa istim pravilima i istom istorijom. Trenutno imamo osipanje kulture i broja govornika, imamo strašne vanjske udare na naš jezik. Ako sami ne doprinesemo njegovom očuvanju, a očuvanje znači da unapređujemo sopstvenim djelovanjem ,radom i razvojom, odnosno stvaralaštvom. Ova velika književnost u odnosu na broj govornika našeg jezika pokazuje koja je zapravo vrijednost srpskog jezika”, izjavila je prof. Milanka Babić.

Anđela Vuković, učenica gimnazije i član likovne sekcije , aktivno je učestvovala u stvaranju murala.


“Mural ima veliko značenje, a smatram da će tek u narednim godinama poprimiti još veći značaj. Muralom smo za cilj imali da prikažemo stvaranje srpskog jezika na što zanimljiviji i šareniji način kako bi što više zainteresovalo učenike. Mi na muralu vidimo začetnike stvaranja srpskog jezika Dositeja Obradovića i Savu Mrkalja, tu je i Vuk Karadžić koji je najupečatljiviji lik ovog murala. Nismo mogli da stavimo sve naše pisce ,ali smo se potrudili da ilustrujemo neke od najčuvenijih srpskih pisaca poput Jovana Dučića, Petra Petrovića Njegoša ,Desanke Maksimović i drugih”, zaključila je Anđela.

“Imamo toliko dobre djece i toliko dobrih aktivnosti u okviru obilježavanja ovog važnog datuma. Otkrili smo ovaj prelijepi mural koji su radili naši učenici, zajedno sa profesorom likovne kulture Branislavom Kovačević. Nosioci većine kulturnih aktivnosti i manifestacija su članovi Aktiva srpskog jezika, a mi smo tu da im uvijek damo podršku, kako profesorima tako i našim đacima. Važno nam je da njegujemo srpski jezik i naše ćirilično pismo, i naravno da se ta tradicija nastavi i ubuduće”, izjavio je Siniša Rulj, direktor JU SŠC “Pale”.

Filter 2019