Sat. May 28, 2022
ћирилица /latinica

U sokolačkom vrtiću stalno angažovan logoped, a u planu novi radovi na objektu

Autor: FILTER/M.K.

Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Sokolac osnovana je 1981 godine. U septembru prošle godine prošeren je kapacitet obdaništa i to vraćanjem prostorija koje su bile ustupljene OŠ Sokolac. Tako je riješen problem nedostatka prostora, te omogućeno da svi zahtjevi za upis budu odobreni.

Direktor vrtića Spomenka Malović u izjavi za Filter kaže da u vrtiću trenutno boravi oko 190 djece, koja su raspoređena u osam vaspitno obrazovnih grupa.

“Imamo dvije mlađe jasličke, dvije starije jasličke, dvije mlađe vrtićke, jednu srednju vrtićku i jednu stariju vrtićku grupu, odnosno predškolce koji od septembra kreću u školu. Kapaciteti obdaništa su skoro popunjeni”, kaže Malovićeva.

Od početka ove godine uvedena je praksa posjete doktora vrtiću. Jednom sedmično doktor opšte medicine pregleda djecu a ukoliko se uoče bilo kakvi simptomi respitatornih infekcija, djeca se isključuju iz grupe i upućuju na liječenje.

Novost od ove godine je i angažovanje logopeda.

“Nažalost, u posljednjih par godina evidentan je porast govorno – jezičkih smetnji kod djece predškolskog uzrasta. Navedene smetnje se uglavnom odnose na djecu koja kasne sa progovaranjem prvih riječi i na djecu sa poteškoćama u izgovoru određenih glasova. Postoji više faktora koji utiču na pojavu ovakvih stanja. Neki od njih su prekomjerno provođenje vremena pred ekranima bilo koje vrste, nedostatak vremena od strane roditelja za adekvatnu komunikaciju sa djecom, nedovoljno razvijena motorika koja prethodi razvoju govora. Iz ovih razloga smo angažovali logopeda koji će svakodnevno i kontinuirano raditi sa djecom i sarađivati sa vaspitačima i ostalim stručnim saradnicima”, kaže Malovićeva.

Logoped će, dodaje, sarađivati sa roditeljima i ukazati im na postojeće probleme govora i jezika i uputiti ih na adekvatan rad kod kuće s ciljem poboljšanja razvoja djeteta. Tretmani se sprovode individualno, a po potrebi i to u zavisnosti od broja djece, biće realizovan rad u paru ili u manjim grupama.

“Akcenat se stavlja na rad sa djecom starije vrtićke grupe kako bi se adekvatno pripremili za polazak u školu. Ovo nije problem koji prestaje s vrtićem nego se nastavlja i u školi, ukoliko se pravovremeno ne odreguje”, poručuje Malovićeva.

Govoreći u uslovima boravka, direktor ove ustanove posebno ističe da je u vrtiću zastupljena zdrava ishrana. Takođe, radilo se na izolaciji objekta, kako bi uslovi za djecu i zaposlene bili najbolji mogući.

“U martu 2020. godine završen je projekat utopljavanja ustanove, urađena je vanjska toplotna izolacija, zamijenjena je vanjska stolarija. U narednom periodu nastojaćemo da uradimo projekat za zamjenu unutrašnje stolarije, sanaciju krova, rekonstrukciju grijanja i vodovoda i sanitarija. Sve to je dotrajalo jer nije mjenjano od osnivanja vrtića a od tada je prošlo 40 godina”, istakla je na kraju Malovićeva.

Filter 2019