Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Sjećate li se 04. februara 2012? Sve je te subote bilo zatrpano snijegom

Autor: FILTER/M.K.

U Istočnom Sarajevu je tog jutra većina ulica bila neprohodna. Sve je te subote bilo zatrpano snijegom a račšišćavanje je trajalo danima

Na današnji dan, prije deset godina, visina snijega u našem gradu mjerila se metrima.

Jak snijeg počeo je padati dan ranije a rano jutro obilježile su vijesti o obrušenoj lavini na putu Sarajevo – Foča te blokadi u Krupcu u kojoj se našlo pet osoba. Oni su noć proveli u automobilima.

Većina gradskih opština proglasila je stanja prirodne nepogode, postojeća mehanizacija za čišćenje puteva nije bila dovoljna.

Štabovi Civilne zaštite bili su u stalnom zasjedanju. Uključile su se sve nadležne službe, radnici javnih preduzeća i građani. U Istočno Sarajevo je dva dana kasnije upućena i mehanizacija iz Laktaša kako bi se svi putevi očistili.

Težina snijega je prouzrokovale urušavanje krova na sportskoj dvorani na području opštine Istočno Novo Sarajevo, kao i na fiskulturnoj sali u Trnovu.

Danima je magistralni put ka Trnovu bio neprohodan, kao i lokalni putevi prema desetinama sela na području Sarajevsko-romanijske regije.

Bilo je materijalne štete na objektima, ali i velike solidarnosti među komšijama. Organizovana su zajednička čišćenja ulica, skidanje snijega sa krovova kuća i zgrada.

Istočno Sarajevo, 04.02.2012.

Spasovdanska ulica
Parking kod zgrade Dejton
Ulica Stefana Nemanje
Filter 2019