Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

Ski-centar “Igrišta” – turistički potencijal istočnog dijela Srpske

Izvor: Srna

Olimpijski centar “Jahorina” dobio je na korištenje na period od 30 godina Ski-centar “Igrišta” na planini Javor u opštini Vlasenica da bi jedinstven prirodni prostor od 550 hektara iskoristio za razvoj zimskog i ljetnog turizma, a u narednom periodu u planu je izgradnja žičare i drugih sadržaja koji će omogućiti razvoj Vlasenice, ali i cjelokupnog istočnog dijela Republike Srpske.

Načelnik Vlasenice Miroslav Kraljević rekao je novinarima da je u toku izrada regulacionog plana za koji je zadužena vlasenička opština, te naveo da je opremu za osnježavanje, “žirafe” i topove nabavio OC “Jahorina”, uredivši i staze koje nisu uže od 30 metara, da bi bili zadovoljeni svjetski standardi.

– “Vode Srpske” i “Elektrodistribucija” Bijeljina zaduženi su za vodosnabdijevanje i ugradnju podzemnog 110-kilovoltnog voda, dok je sa Ministarstvom privrede dogovoreno da “Igrišta” imaju zaseban elektro-vod, instaliranjem šest trafoa snage jedan megavat – naveo je Kraljević.

On je rekao i da su sa Vladom Srpske dogovorili da se radi na uređenju magistralnog puta sa Han Pogleda do skijališta.

– Na tom prostoru je planiran veliki parking, dosta drugih sadržaja, kao i akumulaciono jezero, jer otprilike treba izbaciti 20 litara vode u sekundi, sa izvorišta rijeke Jadar – dodao je Kraljević.

On je naveo da se radi na rješavanju dozvola i administrativnih problema, i da se očekuje ljepše vrijeme, da bi građevinske mašine mogle ući na teren.

Raspisani su tenderi, potpisani ugovori i određeni izvođači za građevinske radove vrijednosti oko 15 miliona KM.

Ski-centar bi trebao da ima tri glavne osnježene staze dužine oko 4.750 metara, predviđena je gradnja jednog šestosjeda ukupne dužine 820 metara i kapaciteta 3.000 skijaša na čas, te pokretne trake dužine 150 metara, kapaciteta 1.500 skijaša na čas.

Ski-centar “Igrišta” nekada je bio jedan od najvećih ski-centara, ali je godinama unazad uništavan i devastiran. Vlada Republike Srpske je polovinom 2020. donela odluku kojom je Olimpijskom centru “Jahorina” dala na upravljanje “Igrišta” na period od 30 godina.

Filter 2019