Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Sedmočlanoj porodici isključena struja: Šta kažu u ED Pale?

Izvor: FILTER

Sedmočlanoj porodici Badnjar koja živi na Tjentištu zbog duga je isključena struja.

Kako je u objavi na svom fejsbuk profilu naveo Njegoš Badnjar struja im je isključena juče. Kako je napisao to je urađeno po nalogu direktora ED Pale zbog duga od par stotina maraka.

Potom se oglasio i narodni poslanik Nebojša Vukanović koji je objavio da porodica živi od Njegoševog minimalca u NP Sutjeska.

Vukanović je objavio i broj žiro računa ove porodice, te pozvao da im se pomogne.

Šta kažu u Elektrodistribuciji Pale?

Upitani o dugu za struju koji ima porodica Badnjar i da li je postojala mogućnost reprograma, iz Elektrodistribucije Pale detaljno odgovaraju zbog, kako navode, istinitog informisanja javnosti.

Navode da je u Badnjarevoj objavi na fejsbuku a potom i u pojedinim medijima iznesen niz neistina.

“Prije svega, potrebno je naglasiti da od 01. aprila 2021. godine poslove javnog snabdijevanja vrši Direkcija za javno snabdijevanje električnom energijom sa sjedištem u Trebinju, te da elektrodistributivna preduzeća od tada do danas imaju isključivo nadležnost u tehničkom dijelu poslova, u konkretnom slučaju – postupanje po nalozima za priključak/isključenje sa mreže dostavljenim od strane ovog preduzeća. O nenadležnosti Elektrodistribucije Pale u segmentu „opraštanja duga“, korisnik Njegoš Badnjar informisan je u nekoliko navrata od strane direktora Aca Stanišića, kojem se obraćao putem društvenih mreža”, stoji u odgovoru ED Pale.

Dalje se navodi da se Njegoš Badnjar Elektrodistribuciji Pale obraćao i do 01. aprila 2021. godine, odnosno u periodu dok je ovo preduzeće bilo nadležno i za snabdijevanje i naplatu.

“Do tada mu je preduzeće u nekoliko navrata izlazilo u susret i odlagalo isključenja sa mreže, odobravalo reprograme i slično. Bitno je naglasiti da je u tom periodu dug ovog korisnika iznosio gotovo 8.400 KM maraka, te da se zbog neizmirenih obaveza ovaj korisnik nalazi pred sudom. Takođe, sudski postupci po istim povodima sa ovim korisnikom vođeni su i u prethodnim godinama i svi su presuđivani u korist preduzeća”, navode iz ED Pale.

Iz ovog preduzeća pojašnjavaju i da je uvidom u sistem uplata utvrđeno da korisnik Njegoš Badnjar, odnosno njegova supruga Tatjana Škobo na kojoj se vodi brojilo, na račun Elektrodistribucije Pale nisu uplatili niti jednu konvertibilnu marku od 01. oktobra 2013. do 01. aprila 2021. godine.

“Iz Direkcije za javno snabdijevanje dobili smo podatak da uplata nije bilo ni od aprila 2021. godine do danas, te iznos dugovanja u značajnom iznosu premašuje iznos od „oko 200 KM“ koliko se navodi u objavi gospodina Badnjara i s njom povezanim medijskim člancima. Takođe, uvidom u sisteme brojila utvrđeno je da se navedeno brojilo do 30. septembra 2013. godine vodilo na korisnika Njegoša Badnjara sa evidentiranim dugovanjima od više hiljada konvertibilnih maraka, nakon čega je imenovani nezakonito brojilo prebacio na ime supruge, te od tada do 01. aprila 2021. godine na račun Elektrodistribucije Pale nije uplaćena niti jedna konvertibilna marka, kako smo prethodno naveli”, dodaju iz ED Pale.

U saopštenju koje potpisuje direktor Aco Stanišić navodi se i da im je žao što ovakve informacije moraju javno objaviti, ali da svojom obavezom smatraju i to da javnost informišu o svim značajnim detaljima ovog slučaja i tako zaštite ugled preduzeća.

“Elektrodistribucija Pale se godinama unazad trudi biti dostupna i susretljiva svim svojim korisnicima, te izlaziti u susret svima onima koji se nalaze u slučaju socijalne potrebe u granicama naših ovlasti i mogućnosti, što vjerujemo da znaju korisnici koji su bili u ovakvim situacijama. Navedeno može potvrditi i sam gospodin Badnjar, koji je, nažalost, ovog puta prekoračio okvire zakonitog ponašanja i izvršio samopriključenje na mrežu nakon isključenja, zbog čega su uz naše službe morali intervenisati i policijski organi”, stoji u saopštenju.

“Žao nam je što su objavu gospodina Badnjara pojedinci iskoristili u svojoj političkoj borbi i prikupljanju jeftinih političkih poena, čega Elektrodistribucija Pale ne želi biti dio, te se o ovom slučaju nakon iznesenih informacija više nećemo oglašavati“, navodi se u saopštenju ED Pale.

Filter 2019