Wed. Dec 7, 2022
ћирилица /latinica

SDS protiv načina raspodjele prihoda od boravišne takse u Istočnom Sarajevu

Autor: FILTER/M.K.

Članovi Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo u obraćanju javnosti traže odgovore na pitanja o raspodjeli sredstava od boravišne takse. Iako podržavaju izgradnju Memorijalnog kompleksa u Istočnom Novom Sarajevu, ne slažu se sa izvorom finansiranja a, po njima, upitni su i dalji radovi u parku Sunce.

Kako poručuju, Olukom o raspodjeli prihoda od boravišne takse za tekuću godinu, Skupština grada je predvidjela nenemjensko trošenje tih sredstava.

Marko Sikima navodi da je u Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo objavljena odluka kojom se od ukupno planiranih 250.000 KM prihoda od boravišne takse, 150.000 KM planira za izgradnju Memorijalnog kompleksa u parku Sunce u Istočnom Novom Sarajevu.

„Zakon o boravišnoj taksi je jasan. On predviđa da se sredstva prikupljena po tom osnovu mogu koristiti samo u svrhe unapređenja i promocije turističke ponude. Smatramo da je ovo jedno grubo kršenje zakona. Naravno, nema ni potrebe da napominjem da mi nismo protiv izgradnje tog kompleksa, Naprotiv. Ali, očekujemo da se sredstva obezbijede u okviru redovnog budžeta Grada“, pojasnio je Sikima.

On je istakao da je plan raspodjele sredstva nepravedan prema opštini Pale s obzirom na to da se na području ove opštine prikupi više od 93 % sredstva od boravišne takse. Kako je pojasnio, planom raspodjele od ukupno planiranih 250.000 KM, Palama je namijenjeno manje od 10 %.


Upitan o tome gdje bi ta sredstva od 150.000 trebalo uložiti, Sikima odgovara da je to lako rasporediti, da nije za to da sve ide na područje opštine Pale jer bi sve trebalo rasporediti ravnomjerno po opštinama.

„Iako Pale učestvuju najviše u ostvarenju prihoda, ne smatram da trebaju dobiti sav taj iznos. Treba pomoći i druge opštine ali s obzirom na broj ugostitelja i turističku ponudu Pala, ovih 9,4 odsto koliko je izdvojeno je malo i ne može zadovoljiti potrebe Jahorine i Pala“, dodaje Sikima.

Osvrćući se na plan izgradnje Memorijalnog kompleksa u parku Sunce u Istočnom Novom Sarajevu, Stefan Ignjatović podsjeća da SDS godinama upozorava na to da će izgradnja objekata na toj lokaciji dovesti do urušavanja parka.

„Došlo je do velikog klizišta i smatramo da je time pričinjena velika šteta građanima Istočnog Novog Sarajeva. Postavlja se logično pitanje da li gospodin Ćosić ovim želi da „zamaže oči“ građanima, jer imamo indicije da će doći do dodatnih prodaja parcela na tom lokalitetu“, rekao je Ignjatović.

Iz SDS-a podsjećaju da je u junu prošle godine na sastanku rukovodstva Grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada usvojen zaključak da će u Istočnom Sarajevu postojati samo jedna turistička organizacija. Kako navodi Darko Berjan, tim zaključkom predviđeno je da gradska turistička organizacija ima turističko-informativne centre u svih šest opština.

„Do danas povodom tog zaključka nije učinjeno apsolutno ništa. Jedino je Skupština grada promijenila naziv turističke organizacije. Time što nije učinjeno ništa krše se odluke Ustavnog suda RS koji je ustanovio da se Statut opštine Pale kosi sa zakonom. Naime, turističke organizacije opština Pale, Sokolac i Trnovo moraju se ugasiti i to je trebalo biti izvršeno do 31.12.2021. Od gradonačelnika tražimo da šo prije izvrši dogovorenu reorganizaciju i da ispoštuje odluke Ustavnog suda RS“, rekao je Berjan.


Komentar o iznesenim navodima potražili smo od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića. On navodi da će u najkraćem roku provjeriti da li je došlo do greške pri kreiranju odluke o utrošku sredstava od boravišne takse i u koju svrhu su planirana ta sredstva s akcentom na Memorijalni kompleks.

„U svakom slučaju sve će biti realizovano u skladu sa Zakonom i pravilima trošenja budžetskog novca“, naveo je Ćosić.

On poručuje da sa lokacijom izgradnje Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradlim u 20. vijeku neće biti nikakvih problema i da će kompleks samo uljepšati park Sunce.

„Svi zainteresovani mogu da pogledaju idejno rješenje, procijene o čemu se radi i kako će Memorijalni kompleks izgledati“, poručio je Ćosić.

Komentarišući pitanje rada jedinstvene turističke organizacije, gradonačelnik kaže da je taj proces još u toku iako je Grad, sa svoje strane, sve uradio. Podsjeća da Grad ima svoju nadležnost i da im je namjera da pojednostave sistem.

Više o ovoj temi na portalu Filter možete čitati sutra u tekstu posvećenom naplati boravišne takse, raspodjeli i trošenju tih sredstava.

Filter 2019