Wed. May 25, 2022
ћирилица /latinica

Svjedoci stradanja Srba u Podrinju: Zločinci žive i umiru kao slobodni građani

Izvor: Srna

Nema vremena za čekanje na procesuiranje predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima u Podrinju jer porodice i svjedoci umiru, a zločinci žive i umiru kao slobodni građani, poručila je pred pravosudnim institucijama Sudom i Tužilaštvom BiH predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović.

– I šta će statistika ovog pravosuđa navodnog pokazati – da Srbi u Podrinju i nisu stradali? Imam pravo da govorim zato što su mi ubili i supruga, i svekra pred kućom u dvorištu. Došli su, ali 14. decembra 1992. godine, mnogo prije jula 1995. godine – rekla je Filipovićeva.

Ona je navela da je ubistava bilo i u drugim srpskim selima i da je to činjeno samo zato što je namjera bila da Srba u Podrinju nema.

– Za sve što se dešavalo u Podrinju najbolje znate vi koji ste svjedoci, ali je činjenica da vas kao svjedoke u ovu instituciju ne pozivaju – rekla je Filipovićeva pred porodicama srpskih žrtava koje su se danas okupile pred pravosudnim institucijama da na miran način iskažu nezadovoljstvo zbog neprocesuiranja predmeta ratnih zločina počinjenih nad Srbima iz Podrinja.

Ona je podsjetila da su 2005. godine počeli da rade Sud i Tužilaštvo BiH, da je 2008. godine donesena Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina na nivou BiH prema kojoj je rok za procesuiranje predmeta ratnih zločina iz Podrinja bio 2015. godina.

– Jedini predmet koji su procesuirali je Naser Orić i Sabahudin Muhić, ali zamislite samo za tri ubijena zarobljenika Vojske Republike Srpske – podsjetila je Filipovićeva.

Ona je dodala da su 2016. godine pratili suđenja i da je presuda bila oslobađajuća.

– Sudili su za pojedinačna ubistva Srbima, ali su kazne smiješno male, da nisu vrijedne ni pomena. Najsloženiji predmeti čekaju na procesuiranje – ukazala je Filipovićeva.

Ona pita gdje su predmeti za Fakoviće, Zalazje, Zagone, Podravanje, Žešticu, Kravicu…

– Zaustaviću se na Kravici i pitaću šta Tužilaštvo i Sud rade ako imate javno svjedočenje žene koja je zajedno sa svojim narodom i pripadnicima 28. divizije takozvane Armije BiH pod komandom Nasera Orića došla u moju Kravicu i ubijala redom. Ubijali su i u mom Bjelovcu, ubijali su i u Skelanima, ubijali su i u Fakovićima, na isti način su ubijali i u Podravanju i svim srpskim selima u Podrinju – ukazala je Filipovićeva.

Ona je naglasila da su više od dvije godine čekali Revidiranu strategiju.

– Usvoje je u septembru 2020. godine, ali se pitaju bošnjačka udruženja i ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković koja ne dozvoljava da Milorad Kojić, koga smo mi predložili, bude član Nadzornog tijela. Zamislite, bošnjačka udruženja se pitaju i Turkovićeva ko će nas predstavljati u tom nadzornom tijelu. Pa ne dozvoljavaju zato što znaju da neće procesuirati nijedan predmet, a nama će to Milorad Kojić reći – rekla je Filipovićeva.

Ona je istakla da su se danas okupili u malom broju da poruče da više neće čekati, napomenuvši da će sljedeći put doći u mnogo većem broju i pitati šta je urađeno od današnjeg okupljanja.

“Vremena nemamo”, ponovila je Filipovićeva i konstatovala da su dugo čekali i da što prije formiraju nadzorno tijelo i da u njemu bude Kojić koji će ih informisati dokle je stigao koji predmet u vezi sa stradanjem Srba u Podrinju.

Filipovićeva je konstatovala da se Srbima sudi po zakonu koji je mnogo stroži u odnosu na Krivični zakon koji se primjenjuje kada je riječ o optuženim Bošnjacima, te da su smiješno male kazne za zločine koje dobijaju Bošnjaci, dok su za Srbe drakonske.

Filter 2019