Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Pomozimo nastavak liječenja Miloša Božovića

Izvor: Srna

Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža ponovo će 28. februara pokrenuti humanitarnu akciju prikupljanja sredstava kako bi se liječenje u Rusiji omogućilo Milošu Božoviću, koji je na fudbalskoj utakmici u avgustu 2014. godine doživio tešku povredu glave, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu sekretar ove organizacije Ranko Skakavac.

Aleksandar Božović, Milošev otac, zahvalio je organizatoru akcije Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Istočna Ilidža i istakao da se nakon dužeg perioda na klinici “Neurovita” u Moskvi pojavila mogućnost za tretman matičnim ćelijama koji bi omogućio oporavak njegovog sina.

“Radi epidemioloških uslova nismo ranije mogli to da realizujemo. Dogovoreno je i imamo neku nadu jer je već jedno dijete koje je liječeno istom metodom nakon 11 godina ležanja u komi progovorilo i ustalo na noge. Odlazak u Moskvu smo planirali polovinom aprila”, rekao je Božović na konferenciji za novinare.

On je naglasio da bi liječenje trebalo da traje dvije godine, pa bi Miloš nakon prvog tretmana svaka dva do tri mjeseca trebao da se podvrgne novim tretmanima.

“To liječenje je izuzetno skupo. Nakon Miloševog ležanja u komi, nakon sedam i po godina, pojavila se mogućnost za njegov oporavak, ali su sami troškovi liječenja, odlazak specijalnim medicinskim avionom i troškovi pratnje izuzetno skupi”, naveo je Božović.

Sami troškovi liječenja u Moskvi iznose 62.598 evra, te još dodatnih 15.000 evra neophodnih za troškove porodice koja je u pratnji i angažman specijalnog aviona.

“Nismo mogli uticati na stvari koje se dešavaju u Rusiji i Ukrajini. Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija rekao je da će preuzeti na sebe obaveze u vezi sa pi-si-ar testovima i neophodnim pratećim dokumentima”, rekao je Božović.

On je zahvalio svima koji su pomogli dosadašnje liječenje, istakavši ambasadora Samardžiju, koji je iznio ogroman teret u vezi sa organizacijom puta i kontaktom sa ljekarima ove moskovske klinike.

Sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Istočna Ilidža Ranko Skakavac podsjetio je da je prva humanitarna akcija prikupljanja sredstava za liječenje Miloša Božovića organizovana još 2014. godine i zahvalio svima koji su tada pomogli.

“Crveni krst izlazi u susret svima kojima je pomoć potrebna. Kao Organizacioni odbor akcije ćemo u ponedjeljak, 28. februara, krenuti sa aktivnostima i pozvati sve ljude da podrže ovu našu akciju. Od 1. marta M:tel će pokrenuti humanitarni broj”, rekao je Skakavac.

Akciji Crvenog krsta Istočne Ilidže pridružio se i Mirsad Ibrić, osnivač Fondacije “Liga humanih”, koja je do sada podržala i sve ranije aktivnosti prikupljanja sredstava za Miloševo liječenje.

Miloš Božović bio je golman Fudbalskog kluba “Slavija” iz Istočnog Sarajeva, a u meču juniorskih ekipa “Slavije” i “Zvijezde” iz Gradačca u avgustu 2014. godine doživio je tešku povredu glave i pao u komu.

Božović je imao brojne hirurške intervencije, liječenje u BiH i inostranstvu, ali njegova borba tu ne prestaje.

On je sada na kućnom liječenju u porodičnom domu u Istočnom Sarajevu, a njegovo zdravstveno stanje zahtijeva stalnu njegu i pomoć.

Transakcijski račun broj: 5620128150302396 – NLB Banka – na ime Aleksandar Božović, Akademika Petra Mandića 48, 71123 Sarajevo

Za uplate na devizni račun: IBAN: VA395620128150302590 

SWIFT BIC: RAZBBA22 NLB Banka a.d. Milana Tepića br. 4, 78000 Banja Luka, Bosnia and Herzegovina.

Filter 2019