Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Položeni vijenci na spomen-obilježje Vitaliju Čurkinu

Izvor: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov položili su danas vijence na spomen-ploču ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu, povodom ruskog praznika Dan diplomata.

Ambasador Kalabuhov zahvalio je srpskom članu Predsjedništva BiH i svim prijateljima koji su se okupili danas kada se obilježava dan diplomatskih radnika u Rusiji.

“Obilježavanje Dana diplomata doprinosi očuvanju najboljih tradicija Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, širenju znanja o profesiji i jačanje poštovanja prema diplomatskom radu”, rekao je Kalabuhov u obraćanju.

Ruski ambasador istakao je da se danas obilježava još jedan važan datum, a to je 220 godina od osnivanja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

“Istorija spoljno-političke službe ustanovljena je u davna vremena i u velikoj mjeri ponavlja faze formiranja ruske državnosti”, rekao je Kalabuhov ističući da je datum ruskog praznika 10. Februar povezan sa 1549. godinom i najranijim dokumentiranjem kancelarije prve ruske institucije odgovorne za spoljne poslove.

Kalabuhov je napomenuo da diplomatska služba Rusije ostaje u službi napora da se promovišu i brane interesi otadžbine na međunarodnoj areni ali istovremeno i da doprinosi bezbjednosti zemlje, te stvaranju uslova za dinamičan unutrašnji razvoj.

Kada je riječ o BiH, ruski ambasador je istakao da se Ruska Federacija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma zalaže za njegovo poštivanje, ravnopravnost konstitutivnih naroda i prava entiteta unutar BiH.

“Nastojimo da razvijamo odnose sa BiH na svim nivoima. Isto tako i sa Republikom Srpskom, Federacijom BiH i nadamo se da će na Dan diplomata ljudi u BiH razumjeti stvarne ciljeve Rusije kao države koja poštuje međunarodno pravo, balans interesa, mir i pravednost”, dodao je Kalabuhov.

Vijence su položili i princ Filip i princeza Danica Karađorđević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Dan diplomata simbol je kontinuiteta različitih perioda u istoriji ruske spoljnopolitičke službe i predstavlja neraskidivu vezu među generacijama.

Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu udruženja građana “Istočna alternativa”, uz podršku Ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči svog 65. rođendana. Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima da je u Savetu bezbjednosti UN stavio veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

Filter 2019