Sun. May 22, 2022
ћирилица /latinica

Poboljšati položaj slijepih i slabovidih

Izvor: Srna

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da bi organizacije slijepih i slabovidih lica na lokalnom nivou trebale da dobiju adekvatan status, a njihovi članovi zapošljavani na sistemski način.
On podsjeća da Savez slijepih i slabovidih lica Srpske broji blizu 2.000 članova, a da slabovida i slijepa lica dobijaju izuzetno mala sredstva za pomoć.

Suzić je nakon sastanka sa predstavnicima regionalnih organizacija na kome se razgovaralo o ekonomsko-socijalnom položaju ove populacije napomenuo da je zbog korone i problema zbog pandemije stanje dosta složenije i mnoge lokalne organizacije teško opstaju i tavore jer nemaju dovoljno podrške i razumijevanja lokalnih samouprava.

On je istakao da Savez ima status organizacije od javnog interesa i da je obezbijeđen sredstvima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite grantom od 32.500 KM godišnje i da od tih sredstava egzistiraju.

“Nažalost, nismo u prilici da iz tih malih sredstava pomažemo i organizacije, pa kroz različite projekte i druge aktivnosti nastojimo da obezbijedimo sredstva i uspijevamo”, tvrdi Suzić.

On je dodao da je prošla godina za republički Savez bila jedna od uspješnijih i da su otvorili Resursni centar za Brajevo pismo uz podršku Ambasade Japana u BiH i uz podršku resornog ministarstva.

Suzić je napomenuo da bi se pitanje podrške od lokalne zajednice trebalo urediti na kvalitetniji način, sistemski i kroz zakone.

“Imali smo razgovor u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave i nadamo se da će se doći do rješenja da organizacije koje su članice republičkog Saveza automatski i na lokalnm nivou dobiju status”, rekao je Suzić.

Suzić je najavio da će u svih šest regija održati sastanke, te da je danas sastanak Sarajevsko-romanijske regije, stare Hercegovine, ali da zbog korone na sastanak nisu došli predstavnici Organizacije slijepih iz Višegrada, te da će komunikacija i sa njima biti održana.

“Cilj ovih sastanaka je da se naše lokalne organizacije na terenu animiraju za predaniji, uporniji i snažniji rad u smislu podrške članstvu”, rekao je Suzić.

Suzić je istakao da su mogućnosti za zaposlenje slijepih i slabovidih lica jako teške i da poslodavci još uvijek imaju predrasude prema slijepčim licima.

“Nastojimo da utičemo na poslodavce da se stvori prostor za zapošljavanje ali imamo situaciju da čak i oni koji završavaju visoke škole ne mogu doći do posla”, upozorio je Suzić, ističući da su zakonske mogućnosti relativno povoljne ali da se u praksi ne primjenjuju do kraja.

On je predložio da se zakonski treba ići na rezervisana radna mjesta za slijepa lica i na taj način obezbijediti im mogućnost zapošljavanja nakon njihovog školovanja.

Predsjednik međuopštinske organizacije slijepih i slabovidih lica iz Foče Dara Đajić rekla je da ova organizacija okuplja organizacije iz Foče, Kalinovika i Čajniče i da ovo udruženje broji 25 članva.

“To su uglavnom lica starije životne dobi među kojima su 22 penzionera, pet ih je socijalno ugroženo i nepokretno, dva lica su nezaposlena a jedno prima socijalnu pomoć, a 16 lica koja primaju dodatak za pomoć i njegu lica, tri člana sa ličnom invalidninom što dovoljno govori samo po sebi”, navela je Đajićeva.

Ona je naglasila da je pomoć koju uspijevaju obezbijediti vrlo mala.

“Za mnoge aktivnosti nemamo dovoljno sredstava. Republički Savez je od javnog interesa ali Vlada nije obavezala opštine da tako tretiraju udruženja na opštinskom nivou”, navela je Đajićeva i da jedino Kalinovik redovno obezbjeđuje sredstva u visini od 250 maraka, dok ostale opštine obezbjeđuju različite iznose koji su simbolični.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ognjen Sladoje istakao je da je Grad uvijek podržavao ovo udruženje i da će to činiti i u budućnosti.

“Sredstva u budžetu za ovu godinu su obezbijeđena jer je ovo udruženje vrlo aktivno i imaju dosta projekata, a zavisno od projekata za ovu godinu će biti obezbijeđena sredstva”, napomenuo je Sladoje.

Sekretar Gradske organizacije slijepih i slabovidih Istočno Sarajevo i potpredsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Jovica Mijatović rekao je da čine sve da život slijepih lica bude što dostojanstveniji i da budu socijalno uključena.

“Činimo sve na socijalizaciji onoliko koliko možemo i znamo, ali to ne zavisi samo od nas nego od više faktora”, napomenuo je Mijatović.

On je dodao da čine sve da ova lica budu uvažena u društvu.

“Slijepa lica u našem gradu imaju razumijevanje grada i ljudi koji vode naš grad, ali bi uvijek može bolje i više”, istakao je Mijatović.

Mijatović je dodao da nisu zadovoljni podrškom opština Pale i Sokolac dok su u Istočnom Novom Sarajevu i Istočnoj Ilidži proglašeni organizacijama od javnog interesa, te da su aktivnosti koje čine usmjerene na socijalizaciji tih lica.

“I dalje ćemo činiti napore da slijepi ljaudi žive što bolje ali to je jako teško jer su i vremena jako teška”, naglasio je Mijatović i dodao da na području Istočnog Sarajeva žive 162 člana ove organizacije.

Filter 2019