Fri. May 27, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Raspisan konkurs za 90 studentskih stipendija

Izvor: Srna

Opština Pale raspisala je konkurs za dodjelu studentskih stipendija za akademsku 2021/2022. godinu, za šta je u budžetu predviđeno 100.000 KM.
Stipendije će biti dodijeljene za 90 redovnih studenata prvog ciklusa studija, koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u zemlji i u Srbiji, a imaju stalno prebivalište na području Pala, rekao je za Srnu načelnik Odjeljelja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Žarko Čović.

On je naveo da je 20 stipendija namijenjeno za uspješne studente, 15 za studente prema društveno i socioekonomskom statusu, devet za studente deficitarnih zanimanja, šest stipendija uspješnim učenicima iz srednjih škola koji su upisali prvu godinu fakulteta i 40 za ostale studente.

“Studenti koji apliciraju moraju biti državljani Republike Srpske i BiH, imati prebivalište na području opštine Pale najmanje šest mjeseci, da su studenti visokoškolskih ustanova na teritoriji Srpske, odnosno studenti studijskih programa u Federaciji BiH”, napomenuo je Čović.

Neophodan uslov je, kako je rekao, i da su studenti druge ili viših godina studija na prvom ciklusu studija, da nisu obnavljali nijednu godinu i da ne primaju stipendiju iz drugih javnih izvora stipendiranja.

Čović je napomenuo da su svi studenti dužni da, uz uredno popunjen prijavni obrazac, dostave i dokaze o ispunjavanju opštih i posebnih uslova.

Govoreći o stipendijama za studente prema društveno i socioekonomskom statusu, Čović je naveo da je potrebno da dostave dokaz nadležne ustanove da pripadaju jednoj od kategorija-studenti iz socijalno ugroženih porodica, djeca poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do pete kategorije, studenti bez jednog ili oba roditelja, sa invaliditetom i posebnim potrebama, koji su ili pripadaju porodicama civilnih žrtava rata, te studenti iz višečlanih porodica.

Studenti fakulteta koji se nalaze na listi deficitarnih zanimanja su Medicinski fakultet–medicina, Farmaceutski fakultet, Elektrotehnički fakultet–računarstvo i informatika, Pedagoški fakultet–predškolsko obrazovanje, Arhitektonsko–građevinsko–geodetski fakultet i da su studenti prve godine studija.

Čović je rekao da kod stipendija uspješnim učenicima iz srednjih škola koji su upisali prvu godinu fakulteta, treba da su nosioci Vukove diplome iz srednje škole.

Za sva dodatna pitanja zainteresovani studenti mogu se obratiti u kancelariju broj 23, u zgradi Opštine ili putem telefona: 057/226-592, lokal 121.

Filter 2019